Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Карни: Brexit без сделка е най-рисковият сценарий за финансовата стабилност

Управителят на АЦБ заяви, че се предприемат всички необходими стъпки, за да може трансатлантическата търговия с деривати да продължи безпроблемно и след Brexit

Карни: Brexit без сделка е най-рисковият сценарий за финансовата стабилност

Марк Карни, управител на АЦБ. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви, че възможността Великобритания да напусне Европейския съюз следващия месец без сделка за преходен период е най-рисковият сценарий за стабилността на сектора на финансовите услуги, съобщава Ройтерс.

Още по темата
„Най-големият проблем от гледна точка на финансовата стабилност, от гледна точка на приемствеността, е сценарий без сделка до края на март“, каза Карни.

Brexit е планиран за 29 март, а законодателите в Лондон все още не са одобрили споразумение, което да направи спокойно оттеглянето на Великобритания от ЕС, оставяйки отворена възможността за хаос или отлагане.

Управителят на АЦБ заяви още, че се предприемат всички необходими стъпки, за да бъде гарантирано, че трансатлантическата търговия с деривати ще продължи безпроблемно и след Brexit.

“Мерките, които взимаме ще гарантират, че пазарите на деривати ще останат отворени и ще се поддържат високите регулаторни стандарти и след Brexit”, допълни Марк Карни.

Бившият управител на Канадската централна банка беше назначен на сегашния си пост в края на 2012 г., след като преди това заяви, че не проявява интерес към позицията. Първоначно той се съгласи да остане пет години от общо осемгодишния мандат. След референдума за Brexit обаче той се съгласи да остане за още една година – до края на юни 2019 г.

През септември миналата година Марк Карни се съгласи да остане начело на Английската централна банка за още седем месеца, удължавайки мандата си за втори път, за да помогне за управлението на британската икономика в условията на Brexit. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заявленията при безработица в САЩ достигнаха петседмично дъно