IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай очаквано остави без промяна лихвения процент по кредитите

На фона на силното икономическо представяне Goldman Sachs очаква централната банка да задържи лихвения процент до края на годината

12:13 | 20.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китай запази непроменен лихвения процент по корпоративните заеми и кредитите за домакинствата за 12-ти пореден месец през април, каквито бяха и пазарните очаквания, съобщи Ройтерс.

Лихвеният процент по едногодишните заеми (LPR) бе запазен на ниво от 3,85%, докато този по петгодишните остана 4,65%.

27 търговци и анализатори от 30 участници в анкета на Ройтерс тази седмица не прогнозираха промяна в лихвените равнища.

Повечето нови и непогасени заеми в Китай се базират на едногодишния LPR, докато петгодишният лихвен процент влияе върху ценообразуването на ипотеките.

Китай отчете рекорден икономически растеж през първото тримесечие от 18,3% след сериозния спад заради коронавируса през миналата година. Ръстът в началото на годината е задвижван от засиленото вътрешно търсене и продължаващата държавна подкрепа за по-малките фирми.

Въпреки че растежът беше силен, той беше под пазарните прогнози, което накара много участници на пазара да вярват, че засега властите няма да направят никакви промени в политическата си позиция.

Друго проучване на Ройтерс с участието на 47 икономисти показа, че Китай вероятно ще запази едногодишния LPR стабилен до края на 2021 г.

Китайското правителство очаква икономиката да нарасне с повече от 6% през 2021 г. Експертите прогнозират значително по-висок растеж. Международният валутен фонд (МВФ) например изчислява, че тази година икономиката на страната може да нарасне с 8,1 процента.

Китайската икономика е напът да се върне към тенденцията на растеж, след като нейното V-образно възстановяване от спада завърши с рекорден темп на разширяване през последното тримесечие, коментират в свой доклад Goldman Sachs Group.

"Изглежда, че икономиката е преминала повратна точка", пишат икономисти на банката. „Политическият фокус също се измести от подпомагането на икономиката за възстановяване от пандемията към решаването на дългосрочни проблеми със стабилността и растежа“.

Въпреки скоростния темп на растеж през първото тримесечие се наблюдава голямо разминаване между отраслите и продължаваща промяна в двигателите на растежа, посочват още от Goldman Sachs.

китай китай

Въпреки че продажбите на дребно се подобриха през март, икономистите не видяха силни признаци, че потреблението от страна на домакинствата ще се повиши в близко бъдеще, като процентът на спестявания на домакинствата остана висок през първото тримесечие.

След отварянето на икономиката потреблението на домакинствата ще играе ключова роля за възстановяването, но вероятно с премерено темпо предвид несигурността и дългия път към стадния имунитет, пишат икономистите.

Износът на Китай също вероятно ще отчете промяна в търсенето, когато световната икономика се възстанови и отвори отново.

Търсенето на лични предпазни средства, произведени в Китай, вероятно ще отслабне, като се очаква стоки, които не са свързани с Covid-19, да стимулират износа през тази година. Глобалният бум на жилищата и възстановяването на икономиката могат напълно да компенсират негативното въздействие на намаляващото търсене на артикули за Covid-19, показа изследването.

На фона на силното икономическо представяне Goldman Sachs очаква Китайската централна банка да задържи лихвения процент и ръстът на кредитите да се забави умерено до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още