IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка наля рекордни средства във финансовата система

Действията са необходими за посрещане на голямото търсене на средства в брой преди едноседмичните празници в началото на следващия месец, коментира трейдър

12:55 | 25.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайската централна банка наля рекордни средства във финансовата система

Китайската централна банка осигури нови 290 млрд. юана за финансовата система, използвайки обратни репо операции, опитвайки се да преодолее липсата на средства в брой в подготовката за предстоящия едноседмичен празник, съобщи Bloomberg.

190 млрд. юана са осигурени чрез 4-седмични обратни репо сделки, а останалите 100 млрд. - чрез 2-седмични, отбелязва трейдър в първичен дилър, който има право да участва в аукционите.

Общата сума е най-високата в рамките на един ден, откакто в Bloomberg са започнали да водят статистика през 2008 г.

„Рекордното количество по обратните репо-сделки е необходимо за посрещането на търсенето на средства в брой преди края на тримесечието и празниците“, заяви Лю Дзюню, анализатор за облигационния пазар във филиала на China Merchants Bank Co. в Шънджън.

„Тъй като централната банка предприе осигуряването на средствата чрез обратни репо сделки, не е вероятно да понижи изискванията за банковите резерви през този месец“, добави той.

Финансовите пазари в Китай ще бъдат затворени от 1 до 5 октомври за честване на националния празник и есенната ваканция.

Централната банка запази лихвите по 4-седмичните и 2-седмичните обратни репо сделки без промяна на нива от съответно 3,6% и 3,45% годишно, посочи трейдърът.

Според негов колега по време на търга китайските финасови власти са предложили на търговските банки и 40 млрд. юана от 6-месечни съкровищни депозити от името на министерството на финансите при доходност от 4,32%. За сравнение вчерашният 6-месечен междубанков лихвен процент в Шанхай бе 4,09%.

Централната банка през май понижи обема на резервите, които трябва да бъдат заделяни от кредитните институции, до 20%, като това бе второ понижение за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още