Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайската икономика успя да избегне рецесията през второто тримесечие

Ръстът за периода обаче остава най-малкият откакто се води статистика

Китайската икономика успя да избегне рецесията през второто тримесечие

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската икономика е записала ръст от 3,2% на годишна основа през второто тримесечие на 2020 г. Това е значително възстановяване спрямо свиването от 6,8% през предходния период, когато бе и първото свиване откакто се води статистика (1992 г.), съобщава tradingeconomics.com

По този начин Китай се размина с рецесията, която по дефиниция е две поредни тримесечия на свиване на икономиката.

Стойностите за периода от април до юни успяха да надскочат очакванията на пазара за ръст от 2,5%. Въпреки това последното четене остава най-ниският ръст в историята, което подчертава нуждата от повече подкрепа от Пекин за ускоряване на възстановяването.

По отношение на първата половина на годината се отчита свиване с 1,6% спрямо същия период на 2019 г.

По-рано днес стана ясно също, че китайското индустриално производство отбелязва ръст от 4,8% през юни на годишна основа. Това е трети пореден месец на увеличение – успокоение за икономиката на страната, която се опитва да се стабилизира след шока на коронавирусната пандемия.

Анализатори, допитани от Ройтерс, очакваха подобен ръст от 4,7% на годишна основа, след като през май и април беше отчетено повишение от съответно 4,4% и 3,9%.

Продажбите на дребно намаляват с 1,8% на годишна основа – доста под очакванията за ръст от 0,3%. През май спадът бе от 2,8%.

Още по темата

Инвестициите намаляват с 3,1% за първата половина на годината спрямо същия период на предходната. Прогнозата бе за понижение от 3,3%.

Възстановяването на икономиката през второто тримесечие се дължи на „кредитните стимули, както личи от големите инфраструктурни и имотни инвестиции, докато възстановяването при търговията на дребно и частните инвестиции продължава да изостава“, посочва Мишел Лам, икономист на Societe Generale в Хонконг, пред Bloomberg. Според нея за момента няма да има нови облекчения на паричната политика, тъй като Пекин ще иска да запази арсенала си.

Днешните данни показват, че възстановяването до голяма степен остава водено от индустрията, а потребителските разходи са по-слаби от очакваното. Поредица от спасителни мерки бяха приложени от началото на пандемията, включително данъчни облекчения, по-евтини заеми и увеличаване на фискалните разходи.  

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 2 месеца
Не може да се вярва на китайската статистика, понеже отразява политическите цели, а не реалното положение. Последните няколко десетилетия китайската икономическа статистика се завишава 300-400% на година в положителната посока.

Още от Новини
Дефицитът на САЩ в търговията със стоки отчита нов рекорд през август