IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка продължава серията от лихвени понижения

Регулаторът отново намалява цената на кредитите в опит да спаси икономическия си растеж

11:17 | 20.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Andrea Verdelli/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg

Китайската народна банка понижи лихвените проценти за втори път тази седмица поради опасения от забавяне на икономиката, пише CNBC.

Регулаторът понижи основната лихва по едногодишните кредити с 10 базисни пункта от 3,8% до 3,7%. През декември банката понижи показателя за пръв път от април 2020 г.

Основната лихва по петгодишните кредити също бе понижена с 5 базисни пункта до 4,6% - това е първото намаление от април 2020 г.

Двата вида лихви определят цената на кредитите за фирми и домакинства. Според Ройтерс повечето нови и стари кредити в Китай са базирани на едногодишната лихва, но лихвата за петгодишните заеми влияе върху ипотечните кредити. Анкета на Ройтерс показа, че повечето респонденти са очаквали и двете понижения.

Намаленията са продължение на усилията на Китай да смъкне разходите за заеми, според Capital Economics.

„Жилищните заеми сега ще са малко по-евтини, което би могло да спомогне за търсенето на жилища. Централната банка вече нареди на търговските банки да увеличат обема на ипотечното кредитиране“, каза икономистът за Китай в Capital Economics Шеана Юе. Според нея таргетираната подкрепа към купувачите на жилища изглежда ограничава един от по-сериозните икономически рискове.

Според главния икономист за Китай в Nomura Тин Лу обаче ефектът от лихвените понижения „ще бъде доста ограничен, тъй като намаленията са твърде малки, за да имат материален ефект“. „Малко вероятно е те да са достатъчни, за да разрешат истинските проблеми, и защото лихвите върху съществуващите вече ипотеки няма да бъдат премахнати тази година“, написа експертът в бележка.

От японската компания очакват допълнителни понижения на двата основни лихвени проценти, както и промяна в изискуемия обем на капиталовите резерви на банките. Освен това се прогнозира и значителен ръст на покупки на форекс пазара, за да се осигури ликвидност и да се ограничи поскъпването на юана през следващите няколко месеца.

Въпреки че Китай бе първата сред големите икономики, която успя да се отърси от по-голямата част от пандемичния шок, миналата година възникнаха опасения отновно устойчивостта на растежа. Причина за тях бяха свитите потребителски разходи, строгите регулации, проблемният имотен сектор, както и политиката за нула случаи на новозаразени с коронавирус.

В понеделник регулаторът изненада пазара и намали два набора лихвени проценти за пръв път от април 2020 г. Тогава официалната статистика показа, че китайската икономика се е разширила с 8,1% през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още