Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Предизвикателството пред Пекин за 2022 г. - да накара китайците да харчат

Свитото търсене и секторът на недвижимите имоти обещават големи главоболия за китайската икономика през следващата година

Предизвикателството пред Пекин за 2022 г. - да накара китайците да харчат

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските лидери са притеснени - икономическият растеж на страната през 2022 година ще бъде под троен натиск - на свитото търсене, прекъснатите вериги на доставките и влошените очаквания на потребителите, пише в анализ CNBC.

Потребителското потребление в страната се сви по време на пандемията и има много слаби очаквания нещата да се променят през следващата година. Това, заедно с пазара на недвижимите имоти, е сред най-големите притеснения за китайските власти през следващите месеци.

Очакванията са, че китайската икономика ще запише ръст от 4,8% през 2022 година, спрямо предходни прогнози за повишение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 7,8%.

Още по темата

В основата на всички проблеми за Китай е слабото търсене - ако то се подобри, то и прогнозите за икономическия растеж ще се подобрят, смята икономистът от Zhongyuan Bank Уан Дзюн. Според него слабото търсене е резултат от намалелите доходи на хората в резултат на пандемията. Местните власти намаляват публичните средства в инфраструктурни проекти, което също засяга заетостта в страната.

Правителството предприема и драстични мерки за намаляване на въглеродните емисии, посочва още икономистът.
Така несигурността за работните места и намалелите доходи свиват желанието за харчене на китайците, а усещането за благосъстояние изчезва.

Възстановяване на потреблението ще има голям ефект върху икономиката, коментира и Дзиянуан Шън от компанията за електронна търговия JD.com. Един от начините за това е раздаването на ваучери, към което пристъпиха властите в Хонконг, допълва икономистът.

По този начин може да се насърчи търсенето на специфични стоки и услуги, като например - хотелиерски, което да подкрепи и отделните сектори, които също са изпаднали в затруднение.

Търговията на дребно в Хонконг започна да се свива още преди пандемията, отбелязва CNBC. Затова и властите в автономния регион решиха да раздадат ваучери за пазаруване през август 2021 година, което доведе до ръст на продажбите с 8,45% на годишна база до октомври.

В континентален Китай продажбите се свиха през 2020 година, макар че икономиката записа значителен ръст. В началото на тази година имаше бум, но постепенно ръстът се забави. Все пак за първите 11 месеца на 2021 година продажбите на дребно в страната записват ръст от 13,7% на годишна база.

Но китайците се насочват основно към храни и дрехи и други услуги, включително образование и забавления остават на заден план.

В допълнение и недвижимите имоти търси своите купувачи, а превителството трябва да подкрепи голямата задлъжнялост на компаниите в този сектор. За икономиста в Macquarie Лари Ху именно имотите ще са големият проблем на Китай през 2022 година. Според него продажбите ще ускорят спада си през 2022 година, като инвестициите в недвижими имоти ще намалеят с 2%.

Засега правителствените чиновници не планират промяна на политиката за този сектор на икономиката. Основното мото в Пекин е, че "жилищата са за живеене, а не за пазарни спекулации", допълва CNBC.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Опасенията от рецесия отново натежаха на азиатските борси