IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската промишлена активност продължава ръста си и през декември

Стойностите остават над линията от 50 пункта за втори пореден месец

10:49 | 31.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в Китай надвиши очакванията, достигайки ниво от 50,2 пункта за декември, съобщава CNBC, позовавайки се на данни от статистическото бюро на страната, публикувани във вторник.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха промишленият PMI за декември да бъде на ниво от 50,1 пункта.

Показанията остават над линията от 50 пункта, която разделя свиването на икономиката от разширяването й, за втори пореден месец.

Секторите на храните и напитките, облеклото, медицината и автомобилите са тези, в които се забелязва сериозно разрастване на производствената дейност, съобщават от националното статистическо бюро в своя доклад.

През декември новите поръчки за износ са се увеличили за първи път от май 2018 г., според данните на Ройтерс.

Въпреки че декември е вторият пореден месец на нарастване на официалния PMI за сектора на промишлеността в Китай, икономистите от Nomura предупреждават, че тази тенденция може да не се окаже устойчива поради признаците за влошаване както на състоянието на пазара на имоти, така и на фискалната ситуация.

„Ние не смятаме, че Пекин ще бъде успокоен от двете последователни отчитания на промишления PMI над 50 пункта, тъй като вярваме, че властите са научили урока си от пролетта на тази година, когато някои данни посочиха привидно възстановяване“, казаха анализаторите във вторник. „Очакваме Пекин да въведе повече облекчения, въпреки ограниченото пространство за политически маневри в следващите тримесечия“, добавиха те.

На 13-и декември САЩ и Китай обявиха, че са постигнали търговска сделка от първа фаза на преговорите, включваща някои облекчения на митата от страна на САЩ, увеличение в покупките на селскостопански продукти от страна на Китай и структурни промени по въпросите на интелектуалната собственост и технологиите.

Официалният PMI обикновено включва проучване на данните предимно от големите и държавните предприятия в страната. Резултатите от частно проучване на PMI, извършвано от Caixin - което включва по-голям набор от малки и средни предпрятия - ще бъдат публикувани в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още