IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският внос неочаквано се сви заради разпространението на коронавируса

Вносът е намалял за пръв път от август 2020 г., докато темпът на растеж на износа на азиатската страна се е забавил до 14,7 на сто

11:09 | 13.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bertha Wang/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bertha Wang/Bloomberg

Китайският внос неочаквано е намалял през март, след като въведените противоепидемични мерки в голяма част от страната са затруднили пристигането на товарите и са свили търсенето, пише Ройтерс.

Вносът е намалял с 0,1% на годишна база през март, като това е било първото понижение от август 2020 г. За сравнение - в периода януари-февруари показателят се е увеличил с 15,5%, а анализаторите, анкетирани от медията, очакваха увеличение от 8 на сто.

Същевременно темпът на растеж на износа се е забавил от 16,3% в първите два месеца на годината до 14,7%, докато прогнозите бяха за ръст от 13%.

Азиатската страна е записала търговски излишък от 47,38 млрд. долара през март, което е над двойно повече от прогнозирания резултат от 22,4 млрд. долара.

"Забавянето (в ръста) на износа е било ограничено, докато ръстът на вноса се е сринал значително, отразявайки свитото вътрешно търсене", каза главният икономист в Zhongyuan Bank Уан Дзюн. По думите му е вероятно данните за април да покажат последващо влошаване, а истинското напрежение предстои през второто тримесечие.

Очакванията са силното търговско представяне на Китай от последните две години да се забави през 2022 г., докато други страни загърбват ограничителните мерки против коронавируса, а поскъпналите енергоносители и влошените проблеми с веригите на доставки, предизвикани от войната в Украйна, подлагат на натиск износителите.

Говорителят на китайските митници Ли Куейуън предупреди, че търговията на Китай е изправена пред много предизвикателства и рискове както заради вътрешни, така и заради външни фактори.

"Трябва да положим по-големи усилия, за да постигнем целта за стабилизиране на търговията", посочи Ли.

Активността на китайските фабрики се е свила през март, когато темпът на намаление на броя поръчки се е ускорил. Фирмите отчитат, че клиентите са отменили поръчките си заради несигурността относно конфликта в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още