IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е обхванат от най-тежката Covid-вълна от началото на пандемията

Почти всички случаи са без симптоми, но това не променя политиката на пълни блокади, която има страната в последните две години

09:13 | 12.04.22 г. 1
<p>
	<em>Пустите улици на Шанхай. Снимка: Qilai Shen, Bloomberg</em></p>

Пустите улици на Шанхай. Снимка: Qilai Shen, Bloomberg

Китай е обхванат от най-тежката вълна на коронавируса, откакто той беше открит през 2020 година в Ухан, пише CNBC. В момента почти всички граждани на финансовото сърце на страната - Шанхай, са под карантина заради бързото разпространение на омикрон варианта и неговия подвид BA2.

Огромната част от хората са без симптоми, показват данните на китайските власти - в неделя (10 април) например новите болни в Китай са 1184 със симптоми и 26 411 - безсимптомни, но всички са поставени под карантина, което е част от политиката на страната за "нула Covid". 

Това е схемата, по която работят в Китай от началото на пандемията - пълни блокади още при първите случаи.

По данни на националните здравни власти в Китай в момента записва сериозен ръст на заболели в един ден. Над 26 хил. от новите случаи в неделя са в Шанхай, допълват те.

Ще бъде важно да се проследи дали политиката на Китай относно коронавируса - масови блокади, ще сработи и този път, коментират от Световната здравна организация (СЗО). Омикрон вариантът се разпространява много по-бързо от предишните и това прави много по-трудно проследяването на веригите, още повече, че симптомите като цяло са по-леки, а данните показват и много случаи без никакви симптоми.

В СЗО посочват, че нямат много официални данни за ваксинацията в страната. Преди месец властите коментираха, че ваксините им са обновени и работят срещу омикрон и други варианти на вируса. Китайските препарати използват неактивен вирус, за да предизвика имунен отговор. Според проучвания ваксините на Sinovac Biotech и Sinopharm дават по-слаб отговор спрямо РНК ваксините.

В момента китайските компании работят активно за разработване на РНК ваксина и са на фаза клинични изпитания, посочват от СЗО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Септември месец Южна Корея се хвалеше, че е решила проблема с грипа. След като започнаха да премахват стриктните ограничения, при >90% набодени с 2 игли от експерименталните течности, а много вече и с 3та и 4та игла имаха 500 000 позитивни на ден в средата на Март. В Китай ще се случи същото. Колкото по-рано ги пуснат на свобода, толкова по-бързо ще приключи с екшъна. Мерките само забавят неизбежното. Експерименталните течности се оказаха пълно фияско. Само пропагандата и терора останаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още