IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът причини рекордно свиване на японската икономическа активност

Икономистите очакват извънредното положение в страната да бъде удължено, въпреки че вреди на конюнктурата

10:06 | 23.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

През април активността в икономиката на Япония е поела тежък удар от въздействието на пандемията на коронавируса и ограниченията в условията на извънредно положение, оказали влияние върху местното и международното търсене, информира Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на услугите в Япония се  е понижил до рекордно ниските 22,8 пункта през април.  Показателят за промишлеността се е понижил до 43,7 пункта през април, което показва най-силното свиване в активността във фабричния сектор от април 2009 г. насам. Така и двата измерителя остават под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. я я

Последните незадоволителни данни подклаждат опасенията за продължителен период на стагнация, като се очаква глобалният растеж да остане слаб за дълъг период от време.

"PMI данните за Япония ни казват, че осакатяващото икономическо въздействие от глобалната пандемия от коронавирус се е засилило през април", казва икономистът Джо Хейс от IHS Markit. „Спадът на показателите за промишлеността и услугите беше най-силният, регистриран в проучването за почти 13 години събиране на данни“, добави той.

Анализаторите смятат, че икономиката на Япония ще се свие с най-малко три четвърти, тъй като пандемията парализира експортните пазари, намалява производството и потребителските разходи. Някои икономисти очакват икономиката на страната да се свие с повече от 20% през това тримесечие.

„Показанията на PMI са последният пример за въздействие на вируса“, заяви главният икономист Юичи Кодама от изследователския институт Meiji Yasuda.

„Ако извънредното положение продължи, това ще засегне допълнително корпоративните приходи и вероятно ще засили виждането, че отговорът на правителството досега не е бил достатъчен“, каза Кодама.

Хейс заяви, че очаква извънредното положение да бъде удължено след крайния срок на 6-и май, предвид забавения отговор на Япония срещу вируса спрямо други части на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още