IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът влоши драстично икономическите настроения в Германия

Очакванията на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в еврозоната претърпяват малко по-слабо изразен спад

13:53 | 18.02.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Индикаторът на Центърa за европейски икономически изследвания (ZEW) за икономическите настроения в Германия се понижава рязко през февруари, спадайки с 18,0 пункта до ниво от 8,7 пункта. По този начин показателят застава малко под нивото си от декември 2019 г. Оценката на икономическата ситуация в Германия също се влошава в сравнение с предходния месец, като съответният показател спада до ниво от минус 15,7 пункта, с 6,2 пункта по-ниско в сравнение с януари. г г

„Опасните отрицателни ефекти от коронавирусната епидемия в Китай върху световната търговия предизвикват значителен спад в показателя на ZEW за икономическите настроения в Германия. Очакванията за развитието на експортно интензивните сектори на икономиката намаляват особено рязко. Освен това в края на 2019 г. и началото на 2020 г. се наблюдава по-лошо от очакваното развитие на германската икономика. Както понижението в оценката на икономическата ситуация, така и спадът в очакванията показват ясно, че в момента икономическото развитие е доста крехко“, коментира президентът на ZEW проф. Ахим Вамбах.

Освен това в края на 2019 г. и началото на 2020 г. се е наблюдавало по-лошо от очакваното развитие на германската икономика, посочва Вамбах. "Ревизираната в низходяща посока оценка както на настоящата икономическа ситуация, така и спадът в бизнес очакванията показват ясно, че в момента икономическото развитие в страната е по-скоро крехко".

Очакванията на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в еврозоната претърпяват малко по-слабо изразен спад от тези за Германия, като съответният показател се понижава с 15,2 пункта до сегашното си ниво от 10,4 пункта през февруари. Показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната през февруари остава почти непроменен на ниво от минус 10,3 пункта, с 0,4 пункта по-ниско в сравнение с януари.

Наред с икономическите очаквания и инфлационните очаквания за еврозоната намаляват, като съответният показател спада с 13,7 пункта до 4,7 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Една болна страна , не би могла да зарази здрава страна . Но всички икономики са болни и са готови да мултиплицират негативните ефекти , както това ставаше обратно при кредитния ръст . Първо печата ЯЦБ, ФЕД , после Китай , накрая ЕЦБ и всички заедно . Намираме се в болница , където всички икономики са с имунен дефицит . Ако една кихне , останалите заминават . Те просто предпочетоха да се движат синхронизирано . Това беше и прикритието зад което отложиха - искаха да е заедно . Силният помагаше на слабият и престъпният , докато самият той стане по - слаб и изтощен от този на когото помага .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Valentin13
преди 4 години
почти съм съгласен, но трябва да има защитна преграда, в случай на проблематичност и ясни правила при положително развитие. сега е еднакво и при двете състояния. една самостоятелна икономика ще търси своите пазари и влияния при положително развитие и ще се стреми да реагира самостоятелно, търсейки външна помощ, при отрицателно развитие.сега какво става - когато е зле в една страна, другите или пострадват или започват да не спазват правилата, спирайки довчера уж "свободната търговия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
глобализма прави всеки национален проблем в световен. нещо като - едно дете в детската градина е болно, но не го оставят в къщи заради солидарността, общите усилия за справяне, в името на бъдещето на детската градина и тям подобни либерализми. и в резултат - цялата детска градина се заразява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още