Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Кристин Лагард: Необходими са обширни парични стимули

Управителят на ЕЦБ предупреди за повишена несигурност

Кристин Лагард: Необходими са обширни парични стимули

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предупреди за „повишена несигурност“ и забавяне в икономиката заради коронавируса, като обеща да продължи предприемането на всякакви стъпки, необходими за засилване на растежа и инфлацията.

Французойката направи своите коментари, след като Управителният съвет на ЕЦБ все решение да запази размера на програмата си за пандемично изкупуване на облигации непроменена на 1,35 трилиона евро (1,5 трилиона долара), както и да остави нивата на лихвените проценти същите.

„Действителните и очаквани загуби на работни места и доходи и изключително завишената несигурност относно развитието на пандемията и икономическите перспективи продължават да тежат върху потребителските разходи и бизнес инвестициите“, каза Лагард пред журналисти във Франкфурт. „Необходими са обширни парични стимули“, допълни тя.

Лагард каза, че централната банка в момента очаква да изразходва пълния размер на своята програма за изкупуване на облигации, за разлика от други членове на институцията, включително колегата и от Изпълнителния съвет Изабел Шнабел, която наскоро заяви, че пълната сума може да не бъде достигната.

Още по темата

Рисковете пред перспективите остават „в посока надолу“, каза Лагард. „Управителният съвет остава изцяло ангажиран да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат, за да подкрепи всички граждани на еврозоната през тези изключително трудни времена“, зави тя.

Сега много зависи от това дали лидерите на Европейския съюз могат да изгладят различията си по отношение на съвместния фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, когато се срещнат в Брюксел в петък.

Холандският премиер Марк Рюте оказа съпротива срещу предложението в сегашния му вид, като призова за по-строги условия, свързани с безвъзмездните средства от ЕС. Той каза през членовете на парламента във вторник, че е „песимистично настроен“ относно срещата на върха.

Лагард каза, че е важно лидерите да „постигнат бързо съгласие“ за пакета.

Въпреки че членовете на ЕЦБ започнаха да звучат по-малко песимистично по отношение на възстановяването в последните публични изяви, те продължават да бъдат предпазливи от ръста на броя на заразените с новия коронавирус.

Те също така предупреждават, че пътят към нивата на активността преди кризата ще бъде труден, белязан от по-висока безработица и фалити, които могат да нараснат рязко, когато приключат програмите за държавна помощ. Държавите също така ще трябва да разработят планове как да се справят с огромните тежести на дълга, който поемат.

Неотдавнашно проучване на ЕЦБ показа, че финансовите институции очакват значително затягане на стандартите за кредитиране, което може да намали растежа.

Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват още 500 милиарда евро да бъдат добавени към програмата за пандемични покупки на облигации до края на тази година.

Миналата седмица Европейската комисия прогнозира икономическо свиване от почти 9% за еврозоната през тази година, в съответствие с оценката на ЕЦБ от юни. Тя също така предупреди, че южноевропейските държави, включително Италия и Испания, са изправени пред много по-голям удар от северните страни като Германия. Лагард подкрепя това виждане.

„Преди удара от COVID-19 вече имаше разминаване и степен на различие между държавите членки“, каза тя и добави: „Съществува риск дивергенцията да продължи, а това трябва да бъде избегнато. Ето защо приветстваме фонда за възстановяване".

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
3
 
3
преди 11 месеца
Няма да стане. От ФЕД няма да благословят.
1
 
3
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
нон поне тоя път ги налейте в потреблението, а не както обикновено ще стане да ги дадете на големите корпорации които ще убият малкия бизнес.
1
 
9
 
1
преди 11 месеца
Кристин Лагард: Необходими са обширни парични стимули ....разбирай да се краде/печата...

Още от Новини
Разширяването на британския бизнес се забавя леко