Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

В навечерието на срещата на върха на ЕС EЦБ остави политиката си непроменена

Институцията още веднъж потвърди готовността си за промени в инструментите, ако това е необходимо

В навечерието на срещата на върха на ЕС EЦБ остави политиката си непроменена

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Очаквано Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) остави паричната си политика без промяна на заседанието си в четвъртък преди срещата на върха на лидерите на Европейския съюз (ЕС), които ще се опитат да финализират съвместния спасителен план на стойност 750 млрд. евро.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по кредитите и лихвите по депозитите остават непроменени съответно на ниво от 0%, 0,25% и -0,50%. Управителният съвет очаква референтните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато прогнозата за инфлацията не се доближи до целта на институцията за ускорение „близко до, но под 2%“.

ЕЦБ ще продължи да прилага програмата за спешни пандемични покупки на държавни и корпоративни облигации в размер на 1,35 трилиона евро. При последното заседание на Управителния съвет беше взето решение тази инициатива да продължи поне до края на юни 2021 г. Във всеки случай Управителният съвет ще извършва нетни покупки на активи, докато не прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила.

ЕЦБ подчерта и готовността си да закупи още държавни облигации, ако е необходимо. Нетните покупки по програмата за закупуване на активи ще продължат с месечен темп от 20 милиарда евро, заедно с покупките в рамките на допълнителния временен пакет от 120 милиарда евро до края на годината.

През миналата седмица в интервю за Financial Times управителят на ЕЦБ Кристин Лагард сигнализира, че регионалната централна банка ще запази политиката си непроменена на следващата си среща, след като нейният масивен стимул за спешни случаи помогна за успокояване на пазарите. Лагард заяви, че мерките, въведени вследствие на пандемията, „са показали полезността и ефективността си".

Още по темата

„Ние направихме толкова много, че разполагаме с доста време, за да оценим внимателно предстоящите икономически данни“, каза тя.

Тя също така открехна вратата за използването на програмата за покупка на активи в размер на 2,8 трилиона евро за преследване на екологични цели, обещавайки да проучи промените във всички свои операции в борбата с изменението на климата.

Припомняме, че в последния работен ден на миналата седмица България бе приета за член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз като част от усилията на страната да влезе в еврозоната. В понеделник бяха обявени  интервенционните курсове за българския лев.  ЕЦБ посочва, че най-ниският обменен курс на лева може да е 1,66246 лева за 1 евро, а най-високият - 2,24920. В момента левът е фиксиран на ниво от 1,95583 лева за 1 евро.

От своя страна Валдис Домбровскис, еврокомисар с ресор „Икономика в интерес на хората“ и заместник-председател на Европейската комисия, заяви, че има възможност странта ни да се присъедини към еврозоната през януари 2024 г.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
САЩ и Гърция призоваха за мирно разрешаване на споровете в Средиземноморието