Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

На фона на слабост при други показатели продажбите на дребно в САЩ отчетоха ръст

Общият обем на продажбите се е увеличил с 0,5% спрямо предходния месец, след повишение с 0,3% през април

На фона на слабост при други показатели продажбите на дребно в САЩ отчетоха ръст

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през май, а данните за предходните два месеца бяха ревизирани в посока нагоре, съобщава  Bloomberg. Това означава, че потребителските разходи са достатъчно здрави, за да ограничат понижаването на лихвите от страна на Федералния резерв в близко бъдеще.

Още по темата
Общият обем на продажбите се е увеличил с 0,5% спрямо предходния месец, след повишение с 0,3% през април. Данните за април всъщност бяха преразгледани и от спад бяха коригирани в посока нагоре. За сравнение, икономистите, интервюирани от Bloomberg очакваха ръст с 0,6%.

Продажбите на дребно с изключение на услугите в хранителния сектор, търговците на автомобили, магазините за строителни материали и бензиностанциите, също растат с 0,5%, изпреварвайки прогнозите за повишение с 0,4%. Така най-ниската безработица от половин век в САЩ подкрепя потребителските разходи, които съставляват по-голямата част от икономиката на страната. На фона на сигнали за слабост при други показатели като например създаването на нови работни места инвеститорите очакват Фед да намали лихвите през юли, тъй като търговската война на президента Доналд Тръмп тежи върху растежа.

Повече информация по повод паричната политика се очаква в сряда след заседанието на Федералния резерв.

Единадесет от 13-те основни категории за търговия на дребно отчитат ръст. На най-голямо повишение от 1,4% се радват онлайн търговците.

Постъпленията от бензиностанциите са се увеличили с 0,3%. Данните не са коригирани спрямо ценовите промени, така че по-високите продажби на дребно предполагат повишено търсене, тъй като цените на горивата се понижиха.

Данните за индекса на потребителските цени от тази седмица показаха, че разходите за бензин са се понижили с 0.5% през май спрямо предходния месец.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите