IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Войната в Украйна може да свие икономическия растеж и да ускори инфлацията

Централните банки трябва да имат готовност да се намесят при по-голям шок, предупреждават от организацията

18:58 | 17.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bertha Wang/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bertha Wang/Bloomberg

Войната в Украйна може да свие световния икономически растеж с над 1% и да ускори инфлацията с 2-2,5%, съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в четвъртък, цитирана от Ройтерс.

Според организацията добре преценено увеличение на правителствените разходи в размер на около 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от ОИСР може да намали с около наполовина негативните последици от конфликта в Украйна, без значително да ускори инфлацията.

Тъй като Европа е силно зависима от руския внос на енергоносители, войната може да свие икономиката на еврозоната с 1,4%, докато негативното влияние върху икономиката на САЩ ще е в размер на около 0,9 на сто, прогнозира организацията в свой анализ относно последиците от конфликта.

Въпреки че Русия и Украйна допринасят за 2% от световния брутен вътрешен продукт (БВП), двете страни имат значително влияние върху енергийните и суровинните пазари, тъй като са големи производители на суровини.

Тъй като поскъпването на енергията и суровините допринася за вече високата инфлация, от ОИСР смятат, че централните банки трябва да се фокусират върху нормализирането на паричната политика, но по-бавен темп би бил оправдан в страни, където последиците ще са най-сериозни.

От ОИСР предупреждават, че централните банки трябва да имат готовност да се намесят, както е необходимо, за да могат финансовите пазари да продължат да работят в случай на голям шок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Отвратих се да чета нелепи или фалшиви новини. Уважавам ОИСР и не мога да си представя да не знаят класическото правило при война да се намалява икономическият растеж и повишава инфлацията, та сега да се поднася КАТО НЕЩО НОВО и разбирай, в полза на Украйна и вреда на Русия.САМО че защо НИТО един НАРЕКЪЛ се ЕКСПЕРТ не обясни ЗАЩО след като ФАЩ (и не само) брои луда пари на Украйна (само си спомнете Виктория Нюланд "*** the EU!", с което показват какво мислят за ЕВРРОПА и ЕС и нататък. Да изброявам ли? Друг път съм писала за това. ЗАЩО И ДОСЕГА Украйна не върви напред, а назад и не е стигнала нивото на БВП на човек от 1989 г. ВСИЧКИ СТРАНИ от ЦИЕ отдавна го достигнаха. България - през 2004 г. КАКВО СТАВА????КОЙ КОГА ЛЪЖЕ??? Да вземат да спрат въоръжението и намалят армията, от което печелят военните компании във ФАЩ и другите агресорски държави.!!!НИЕ тук ще се оправим и без тях.Предлагам им, като им се бие, да се бият Англия срещу САЩ - хем са съседни, хем говорят на един език. А те вСЕ ГЛЕДАТ да УБИВАТ хора (помните бомбардировките над Белгаред, нещо тогава ЕС пак се снишиха) и ВСИЧКИ арабдски страни с петрол. ТАМ е болката на Байдън, ако помни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още