Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пауъл обещава да ограничи прекомерната инфлация

Републиканският сенатор Рик Скот изисква ясна стратегия от Фед за противодействие на тази тенденция

Пауъл обещава да ограничи прекомерната инфлация

Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв на САЩ няма да позволи прекомерна инфлация, Въпреки че увеличението на цените вероятно ще бъде "малко по-високо" тази година поради възстановяването от пандемията на коронавируса. Това поне обещава председателят на Фед Джером Пауъл в писмо до републиканския сенатор Рик Скот, цитирано от агенция Ройтерс.

Федералният резерв обаче не се стреми нито инфлацията да бъде значително над целта от два процента, нито тази цел да се надвишава за дълъг период от време. Фед обаче се ангажира в писмото на председателя си още веднъж с двата си мандата: стабилни цени и заетост.

Още по темата

Фед намали референтния си лихвен процент почти до нула през миналия март, след като пандемията от коронавируса удари САЩ, и обеща да остави разходите по заеми непроменени, докато икономиката достигне пълна заетост, а инфлацията достигне 2% и е напът „умерено“ да надвиши това ниво за известно време.

Централната банка също така купува облигации за до  120 милиарда щатски долара всеки месец, за да поддържа лихвените проценти на ниво, което подкрепя наемането и разходите, и обеща да продължи да го прави, докато не види „съществен напредък“ към пълна заетост и 2% гъвкава цел за инфлацията.

„Бъдещите ни действия ще се основават на действителния напредък към целите ни“, казва Пауъл на Скот, подчертавайки позиция, която ръководителят на Фед често повтаря през последните месеци - че централната банка няма да повишава лихвите въз основа на прогнозите, както направи преди шест години. Сега много анализатори смятат, че ходът за повишаване на лихвения процент през 2015 г. е бил грешка а, която ненужно натисна спирачката пред възстановяването от финансовата криза.

„Ако напредъкът към постигане на целите ни по отношение на заетостта и инфлацията се забави, ние ще поддържаме по-дълго приспособимата позиция“, пише Пауъл в писмото. „И обратно, ако напредъкът се окаже по-бърз, корекциите в политическата позиция вероятно ще настъпят по-рано“.

Писмото от 5 страници на Пауъл от 8 април е в отговор на писмо от Скот и е предоставено на Ройтерс от сенатора. В придружаващ имейл от неговия офис се казва, че данните говорят за ускоряване на инфлацията. „Председателят Пауъл продължава да игнорира този проблем“, алармира републиканецът.

Скот изисква ясна стратегия от Фед за противодействие на тази тенденция и защита на американските семейства. В миналото сенаторът, макар и не част от банковата комисия в Сената, често критикуваше Фед и се смята за потенциален кандидат за президентските избори през 2024 г. Наскоро той предупреди, че ниските лихвени проценти и програмата за изкупуване на облигации на Фед ще доведат до по-високи цени в САЩ, което ще навреди на семействата и бизнеса.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Политическата несигурност може да повлияе на рисковата премия на облигациите ни