IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ се затяга още – безработицата е на нивата от 1969 г.

Растежът на работните места в САЩ се забави сериозно през септември

16:42 | 05.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на работните места в САЩ се забави сериозно през септември, вероятно заради урагана Флорънс, който е подтиснал създаването на работни места в търговията на дребно и ресторантите, а безработицата се е понижила до 49-годишно дъно до ниво от 3,7%, сигнализирайки за допълнително затягане на пазара на труда, обобщава Ройтерс.

Данните на министерство на труда, публикувани в петък, показват стабилно нарастване на заплатите, което предполага умерен инфлационен натиск, който може да облекчи опасенията за прегряване на икономиката и да позволи на Федералния резерв да запази курса си на постепенно увеличение на лихвените проценти.

Броят на работните места в частния сектор е нараснал със 134 хил. през миналия месец, като това е най-слабият темп от година насам най-вече заради секторите, свързани с търговия на дребно, свободно време и настаняване. Данните за юли и август бяха ревизирани с 87 хил. в посока нагоре, като през август новооткритите работни места са били 270 хил.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха повишение на работните места със 185 хил. през септември и свиване на безработицата с една десета от процента до 3,8%.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви във вторник, че американската икономика изживява „забележително положителна серия от икономически обстоятелства“ и че е на прага на „исторически рядката“ ера на изключително ниски нива на безработицата и слаба инфлация.

Фед повиши лихвените проценти миналата седмица за трети път през тази година, като силният пазар на труда стои в основата на икономиката и заедно с високите нива на спестявания би могъл да подкрепи потребителските разходи, тъй като стимулите по линия на намаляване на данъците от страна на администрацията на Тръмп за 1,5 трил. долара вече се изчерпват.

Намаляването на дела на безработните в САЩ от 3,9% през август до най-ниските нива от декември 1969 г. достигнаха прогнозата на Фед за 3,7% в края на годината.

Средната почасова надница в САЩ расте с 8 цента или 0,3% през септември, след като и през предходния месец се повиши с 0,3%. Растежът на заплатите остава достатъчен за запазване на инфлацията около целта на Фед от 2%.

Икономистите очакват годишният ръст на заплатите да достигне 3%. От данните става ясно още, че средната работна седмица остана непроменена на 34,5 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още