Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Печалбата на австралийските кредитори се свива заради понижението на лихвите

Свиването на лихвите ще намали маржовете на банките с около 3 базисни пункта, както и печалбата с до 2,5 на сто, предупреждават от Morgan Stanley

Печалбата на австралийските кредитори се свива заради понижението на лихвите

Снимка: Ройтерс

Печалбата на австралийските банки се свива заради решението на регулатора да понижи основните лихвени проценти до рекордно ниско ниво от 1%. За банките става все по-трудно да намаляват лихвите по депозитите, защото не успяват да компенсират по-евтините ипотеки, които кредиторите трябва да предлагат на заемополучателите, съобщава Ройтерс, като цитира анализатори и икономисти. 

Акциите на т.нар. Голяма четворка банки поевтиняха между 0,73% и 1,2 на сто през последните 24 часа, след като във вторник Австралийската централна банка намали лихвата.

Commonwealth Bank of Australia, най-големият от четирите кредитора, се разглежда като една от най-чувствителните, тъй като разполага с най-голям депозитен портфейл и не може да маневрира много с лихвените проценти за наличните си клиенти.

Във вторник австралийският банков регулатор понижи основнатите лихвени проценти с 25 базисни пункта. Това е второто редуциране в последните два месеца с идеята институцията да подкрепи своята икономическа прогноза за растеж.

Още по темата

Понижението на лихвите ще намали маржовете на банките с около 3 базисни пункта, както и печалбата с до 2,5 на сто за текущата финансова година, посочват от американската банка Morgan Stanley.

Банките правят всичко възможно, за да се опитатда хеджират това въздействие, като инвестират в дългосрочни облигации.

Печалбата на заемодателите беше ударена през 2018 г. от слабия ръст на кредитирането и разходите за възстановяване, свързани с широко разпространените злоупотреби в сектора.

В опит да защитят своите маржове три от четирите големи австралийски банки се противопоставиха на обществения натиск да прехвърлят в пълен размер лихвата на централната банка на ипотечните клиенти, въпреки че стратегията рискува да предизвика порицание от страна на правителството.

В същото време кредиторите сигнализираха, че не са склонни да намалят лихвените проценти по спестовните и депозитни сметки с 25 базисни пункта.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път