IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постпандемичното възстановяване на британската икономика почти спира през юли

Секторът на услугите и производството са в застой, а строителството спада до най-ниското си месечно ниво от януари

10:40 | 10.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Растежът на икономиката на Великобритания се охлажда допълнително през юли, което предполага, че възстановяването от рецесията, предизвикана от разпространението на коронавируса, почти спира, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната нараства едва с 0,1%, или с една десета от темпа, отбелязан през юни, става ясно от данните на Националната статистическа служба.

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха увеличение на британския БВП с 0,5%. 

С тези данни БВП остава с 2,1% под нивото си от февруари 2020 г., преди първите COVID огнища в Обединеното кралство.

Забавянето предвещава връщане към по-умерени темпове на растеж, след като засиленото търсене след отмяната на последните ограничения през пролетта стимулира икономическия растеж до почти 5% през второто тримесечие.

Секторът на услугите и производството са в застой, а строителството спада до най-ниското си месечно ниво от януари насам, когато третата национална блокада доведе до спад в производството.

Загубата на инерция през юли, когато икономиката завърши своето повторно отваряне, може отчасти да отразява опасенията относно разпространението на делта варианта на коронавируса.

В същото време много компании продължават да изпитват затруднения, предизвикани от нарушенията при веригите на доставка около коронавируса, както и от недостига на работна ръка.

великобритания великобритания

„Сега изглежда, че периодът на възстановяване на Великобритания на загубените позиции от началото на пандемията ще продължи и през следващата година“, коментира Ед Монк, директор във Fidelity International. „Тревожното е, че тези цифри все още може да не показват пълния ефект от устойчивите затруднения във веригата на доставки“, добавя той.

Производството в сектора на услугите, насочен към потребителите, спада с 0,3% през юли, до голяма степен поради понижението в продажбите на дребно с 2,5%. Джонатан Атоу от статистическата служба заяви, че ИТ секторът, финансовите услуги и събитията на открито - които се представят по-добре през юли - компенсират големите спадове в търговията на дребно. Повишаването на разходите и недостигът на суровини тласкат надолу строителния сектор.

Предстоят още трудности, като вече бяха въведени няколко програми за подпомагане на хората в условия на криза, които трябва да приключат този месец. Те включват водещия план на правителството за защита на работните места, който все още подкрепя около 1,6 милиона души, и временно повишаване на социалните помощи.

Междувременно работниците и предприятията са изправени пред по-високи данъци върху заплатите от април съгласно годишен план на стойност 12 млрд. паунда, обявен тази седмица, за увеличаване на финансирането на здравеопазването и социалните грижи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още