IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай през май е малко по-висока от очакваното

Бизнес доверието обаче се понижи до най-ниското си ниво от както се прави подобно проучване от април 2012 г.

10:51 | 03.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Частно проучване на китайския производствен сектор показва, че производствената активност е малко по-добра от очакваното през май, съобщава CNBC.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността на Caixin/Markit през миналия месец достига 50,2 пункта. За сравнение, анализаторите, анкетирани от Ройтерс очакваха индикаторът да бъде на ниво от 50 пункта. Индексът през април е на ниво от 50,2 пункта.

Миналата седмица официалният индекс на мениджърите по поръчките в промишлеността отчете стойност от 49,4 пункта, което беше под прогнозата на анализаторите за 49,9 пункта. Априлската стойност беше 50,1 пункта.

„Новите поръчки се увеличиха през май, подкрепени от подновяването на покупателната активност", се казва в изявление на китайската агенция Caixin.

Въпреки добрите данни бизнес доверието се понижи до най-ниското си ниво от както се прави подобно проучване от април 2012 г. Причината за това е в опасенията от ескалиране на търговската война между Китай и САЩ и прогнозата за относително потиснато глобално търсене.

Анализатори предупреждават че официалните данни за производствената активност показват, че растежът в Китай остава под натиск, въпреки по-ранния оптимизъм, че държавата е успяла да стабилизира втората по големина икономика в света.

Официалното проучване на PMI индекса обхваща голяма част от големите предприятия и държавните предприятия. Докато показателят, който следи Caixin, включва повече малки и средни предприятия
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още