IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай рязко се забавя през септември

Секторът на услугите обаче показва възстановяване спрямо предходния месец

10:20 | 30.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производствената активност в Китай неочаквано се е свила през септември заради по-широките ограничения върху употребата на електричество и по-високите цени на суровините. В същото време секторът на услугите се завръща към разширяване, докато новите центрове със случаи на Covid-19 намаляват, което осигурява известно облекчение за втората по големина икономика в света, съобщава Ройтерс.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството достига 49,6 пункта през септември спрямо 50,1 пункта през август, сочат данни на китайската Национална статистическа служба, публикувани днес. Така индексът показва свиване на дейността за пръв път от февруари 2020 г.

pmi pmi

Анализатори в проучване на Ройтерс очакваха индексът да остане стабилен на ниво от 50,1 пункта, без промяна спрямо предишния месец. Границата от 50 пункта разделя растежа от свиването на дейността.

Икономиката на Китай бързо се възстанови от спада в резултат на пандемията миналата година, но инерцията отслабна през последните месеци, тъй като разрастващият се производствен сектор бе ударен от увеличаващите се разходи, затруднения в производството и режим на електричеството.

Нарастващият брой случаи на Covid-19 в десетки градове през лятото също наруши дейността в производството и услугите, макар че секторът на услугите започва да се възстановява, докато броят на случаите намалява.

„През септември заради фактори като ниски обеми на бизнес в индустрии с високо потребление на енергия производственият PMI спадна под критичната точка“, коментира Джао Цинхъ, старши статистик в службата, в придружаващо изявление.

„Двата индекса на индустриите с високо потребление на енергия са под 45,0 пункта, което показва значителен спад в търсенето и предлагането“, допълва той.

По-оптимистични данни се виждат от официалния PMI индекс за услугите, който през септември е бил на ниво от 53,2 пункта, възстановявайки се от 47,5 пункта през август. Миналия месец ограничителни мерки заради Covid-19 доведоха сектора на услугите до остро свиване за пръв път от пика на пандемията миналата година.

Общият PMI индекс за септември, който включва както производството, така и услугите, е на ниво от 51,7 пункта спрямо 48,9 пункта през август, което отново показва разширяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още