IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ се върнаха към растежа

Данните подчертават наличието на засилващ се инфлационен натиск във водещата световна икономика след доста дълъг период на много ниска инфлация

17:05 | 15.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на производител за крайното търсене в САЩ са нараснали през януари с 0,4% на месечна база, каквито бяха и очакванията на пазара, съобщава tradingeconomics.com. Повишението се дължи на по-високите разходи за горива и здравеопазване.

Цените на услугите отчитат ръст от 0,3% през януари, а при стоките се наблюдава покачване с 0,7%. Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) се повишават с 0,4% през януари, при очаквания за повишение с 0,2%, отбелязвайки най-солидно повишение от април 2017-а година насам, когато придвижването в посока нагоре беше с 0,5%.

Потребителските цени в САЩ нарастват с 2,1% на годишна база през януари, като запазват нивото си от декември, но повишението е над очакванията на пазара за ръст от 1,9% и над целевото ниво от 2 на сто на Федералния резерв.

Днешните PPI данни подсказват, че потребителската инфлация (индексът CPI) също започна да набира скорост, като това беше потвърдено от вчерашния доклад на Министерството по труда, според който индексът на потребителски цени нарасна през януари с цели 0,5% на месечна база и с 2,1% спрямо година по-рано. 

Данните подчертават наличието на засилващ се инфлационен натиск във водещата световна икономика след доста дълъг период на много ниска инфлация, коментира Ройтерс. Освен това те изглеждат като предпоставка за провеждането на по-агресивна от очакваното политика на затягане (повишение) на лихвените ставки на Фед през настоящата година.

Междувременно важният за пазарите индекс Philadelphia Fed Manufacturing index, който е важен показател за производствената активност в САЩ, скочи с 3,6 пункта до 25,8 пункта през февруари, което е над очакванията на анализаторите за 21,1 пункта. Индексът, измерващ новите поръчки, отчита ръст с 14,4 пункта до 24,5 пункта. Индексът на заетостта също нараства с 8,4 пункта до 25,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още