Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производството подкрепя икономическото възстановяване на Китай през ноември

Показателят за фабричното производство в най-силната азиатска икономика отчита 3-месечен връх, стимулиран от износа

Производството подкрепя икономическото възстановяване на Китай през ноември

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на възстановяване на китайската икономика набира скорост към края на годината, като производственият индекс нараства по-бързо от очакваното през ноември, подкрепен от износа, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за заводското производство се увеличава до 52,1 пункта през ноември от 51,4 пункта за октомври, показват данни, публикувани в понеделник от Националното статистическо бюро на Китай. Това е най-високата стойност на индекса от септември 2017 г. и надминава средната оценка на икономистите, анкетирани от Bloomberg. 

Още по темата

Данните подчертават статута на Китай като единствената голяма икономика, която отчита устойчив и силен отскок от предизвикания от пандемията спад в началото на тази година. Повишаването на заводските поръчки е подкрепено от силното вътрешно търсене, тъй като настроенията на потребителите продължават да се възстановяват - както и от скока при износа преди периода на коледните празници.

Непроизводственият показател се покачва до 56,4 от 56,2 пункта за октомври, надминавайки средната оценка на икономистите.

Китай успя да избегне мащабен нов ръст в броя на заразените с коронавирус през зимата, като държи малките огнища на своя територия под контрол чрез масови тестове и карантина. Това контрастира с положението в САЩ, Европа и Япония, където се очаква нов спад в икономическата активност през тази година.

Редица индикатори очертаха устойчивото възстановяване на китайската икономика през ноември, подкрепено от износа и ръстовете на фондовите пазари. Въпреки че потреблението изоставаше в по-ранните етапи от възстановяването на Китай, най-актуалните данни показват повишаване на потребителското търсене, след като Пекин обеща въвеждането на допълнителни мерки в подкрепа на продажбите на автомобили и домакински уреди.

Паричната политика

Вътрешното и глобалното търсене се стимулира от покупките в края на годината и около празничните дни, коментира Циан Уан, икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион във Vanguard Group Inc пред Bloomberg. Инерцията може да започне да се успокоява малко през следващите месеци, като ръстът в броя на заразените с коронавирус в световен мащаб също може да натежи върху поръчките при износа, ако блокадите бъдат удължени, допълва Уан.

Китайската централна банка сигнализира през последните седмици, че устойчивото икономическо възстановяване ще ѝ позволи постепенно да отмени стимулиращите мерки, които въведе по-рано през годината в подкрепа на бизнеса. Преходът обаче вероятно ще бъде плавен и сигнализира за готовност за облекчаване на опасенията от по-стегнато предлагане на пари чрез добавяне на ликвидност в банковата система.

Китайската народна банка предложи заеми в размер на 200 млрд. юана (30 млрд. долара) от своя инструмент за средносрочно кредитиране при непроменена лихва от 2,95%, за да помогне за запълване на недостига на финансиране при банките, причинен от необходимостта от изплащане на междубанков дълг и закупуване на държавни облигации.

Според Goldman Sachs последните данни за PMI показват ускорено разширяване на производството, сектора на услугите и строителните дейности през ноември. От банката добавят, че при цените се забелязва повишен инфлационен натиск.

Показателите за търговията също нарастват, като подиндексите на PMI, отразяващи поръчките при износа и вноса, се увеличават през октомври. Данните подчертават, че по-големите компании се възстановяват по-бързо, докато малките предприятие изостават.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Великобритания записа най-силния спад в бизнес активността от май насам