Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Рекорден спад на търговията на дребно в ЕС и еврозоната през април

В България обаче показателят се е понижил много по-умерено, отколкото през март - само с 1,4% спрямо срив от над 20% през март

Рекорден спад на търговията на дребно в ЕС и еврозоната през април

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Продажбите на дребно в Европейския съюз и еврозоната са спаднали с нови рекордни темпове през април, тъй като потреблението на почти почти всички стоки, включително храни и напитки е намалило по време на блокадите срещу коронавируса.

Обемът на търговията на дребно е спаднал с 11,1% на месечна база в Европейския съюз и с 11,7% в еврозоната - най-сериозен спад от 1995 - откогато се води статистиката. В България търговията на дребно е отчела спад от само 1,4% след понижение с 20,1% през март, показват данните на статистическата служба на ЕС Евростат.

На годишна база показателят отчита най- големия си спад от началото на събирането на статистическите данни през 2000 г., свивайки се с 18% в ЕС и 19,6% в еврозоната.  Така измерителите регистрира 4 пъти по-лошо представяне отколкото през февруари 2009 г. - най-лошият месец на финансовата криза през 2008 г. и 2009 г.

Още по темата

Добри новини носи само рязкото увеличение с 10,9% на месечна база на пощенските поръчки и пазаруването по интернет.

Дори продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, както и на фармацевтични и медицински стоки са намалели.

В ЕС най-резките спадове на продажбите се били отчетени при автомобилното гориво (-25%) и дрехи, обувки и текстил (-14,7%).

Най-стръмният спад в продажбите на месечна база по държави е бил в Малта (-25,1%), Румъния (-22,3%) и Ирландия (-21,9%). В сравнение с предходната година най-големите спадове са регистрирани във Франция (-31,1%) и Испания (-29,8%).

Финландия беше единствената страна, регистрирала увеличение, като продажбите в страната са нараснали с 0,3% на месечна база през април.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
Dr. Vatnikov до: mangalistan
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Само тулупите ще умрете от глад, който и да управлява държавата.
1
 
1
 
2
преди 4 седмици
в началото на кризата , някъде четох , възможно ли е да се натисне пауза на световната икономика . очевидно , може , с всички последици от това ... мдааа ... по-важно е да се направи добър анализ на ситуацията и да се извлекат добрите практики , и по възможност да не се повтарят лошите ...

като че ли V-образно възстановяване ще има за повечето основни сектори ...
3
 
2
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
С тулупа начело всички ще умрем от глад...

Още от Новини
Бундестагът одобри рекордното задлъжняване на Германия от 218 млрд. евро