Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Рекордната инфлация помрачава нагласите сред потребителите във Великобритания

Все повече хора се притесняват за личните си финанси и ефекта от инфлационния натиск върху тях

Рекордната инфлация помрачава нагласите сред потребителите във Великобритания

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Нагласите на потребителите във Великобритания са спаднали до ново дъно през април, когато мрачното настроение на хората относно личните им финанси се е влошило, показват данните от проучване, цитирано от Ройтерс.

Резултатът отразява натиска, на който са подложени потребителите заради поскъпналата издръжка на живот.

Още по темата

Месечното проучване относно потребителските нагласи на YouGov и на Cebr показа, че индексът на нагласите на домакинствата за финансите им - за миналото и бъдещето - се е свил до най-ниското си ниво, откакто започва да се води проучването преди 10 години.

Данните от предишни проучвания също показваха устойчиво влошаване на очакванията за личните финанси.

Миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) предупреди, че тази година икономиката на страната е изправена пред риск от рецесия и двуцифрена инфлация.

Анализ на медията от тогава показа, че хората в Обединеното кралство са по-песимистично настроени относно доходите си и икономическите перспективи за Великобритания спрямо потребителите в другите големи европейски страни.

Индексът на потребителското доверие на YouGov/Cebr се е понижил за пети пореден месец до 102,9 пункта през април - най-ниското ниво от ноевмри 2020 г. За сравнение - през март показателят се е равнявал на 103,9 пункта.

Данни, публикувани по-рано през деня, показаха, че английската икономика неочаквано се е свила в последния месец на първото тримесечие, отбелязвайки понижение от 0,1 на сто.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е нараснал с 0,8% в първите три месеца на 2022 г. спрямо края на 2021 г. Това е било под прогнозите на Английската централна банка (АЦБ) за 0,9% ръст и под средните очаквания на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за резултат от 1%.

На годишна база БВП отчита повишение от 8,7% в периода януари-март.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в Австралия записаха четвърти пореден месечен ръст