IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания неочаквано се е свила през март

Отчетеният ръст на БВП за първото тримесечие на годината е бил под прогнозите на икономистите и на централната банка

11:09 | 12.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg

Икономиката на Великобритания неочаквано се е свила през март, отчитайки понижение от 0,1% в края на първото тримесечие на фона на нарастващ риск от рецесия, пише Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е нараснал с 0,8% в първите три месеца на 2022 г. спрямо края на 2021 г., показват данните на Националната статистическа служба на страната. Това е било под прогнозите на Английската централна банка (АЦБ) за 0,9% ръст и под средните очаквания на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за резултат от 1%.

На годишна база БВП отчита повишение от 8,7% в периода януари-март.

Въпреки забавянето в темпа на растеж отчетеното увеличение за първите три месеца вероятно ще маркира най-добрия период за Великобритания за годината, тъй като потреблението е изправено пред най-големия натиск от десетилетия насам, предизвикан от рекордната инфлация.

Миналата седмица АЦБ прогнозира, че инфлацията ще надмине ниво от 10% в края на годината.

"Икономиката е набрала по-малко инерция, отколкото мислехме, дори преди да бъде усетен цялостния ефект от поскъпналата издръжка на живот. Рискът от рецесия току-що нарасна", каза Пол Дейлс, главен икономист за Великобритания в Capital Economics.

Правителството на премиера Борис Джонсън е под натиск да осигури подкрепа на домакинствата, за да се справят с по-високите сметки.

"Възстановяването ни е ограничено от варварската инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна и от други световни предизвикателства, но ще продължим да помагаме на хората, както можем", каза финансовият министър на страната Риши Сунак.

За разлика от други европейски страни, Великобритания има ограничени търговски връзки с Русия, но все пак е силно повлияна от поскъпналите енергоносители.

От декември насам централната банка на страната повиши лихвите четири пъти и вероятно ще продължи със серията увеличения в опит да озапти инфлацията.

Петата по големина икономика в света се сви с историческите 9,3% през 2020 г. и нарасна със 7,4% през 2021 г.

Голяма част от възстановяването обаче се дължи на нарасналите разходи за здравеопазване, отчели 11% ръст от началото на пандемията, докато разходите за потребителски услуги продължават да са под предпандемичните си нива със 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още