IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ повиши лихвите до 13-годишен връх

Централните банкери са отхвърлили предложението за по-агресивно затягане на паричната политика след признаци за забавена икономическа активност

14:29 | 05.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) одобри четвъртото поредно лихвено повишение  в размер на 25 базисни пункта в четвъртък, с което основната лихва достигна ниво от 1%, или най-високото от 2009 г. насам, съобщи ведомството на сайта си.

Мнозинството от комисията в банката (шестима от деветима банкери), определяща паричната политика, е гласувало за ръст от 25 базисни пункта. Малцинството от комисията, или трима банкери, са се застъпили за по-голямо увеличение от 50 базисни пункта до равнище на лихвата от 1,25 на сто.

Ходът на регулатора е в съответствие с очакванията на пазарите, подготвени за четвърто поредно заседание, на което допълнително да бъде затегната паричната политика. Финансовата институция обаче трябва да прави предпазливи крачки, за да избегне рецесията - нещо, за което предупреди и гуверньорът Андрю Бейли миналия месец.

Инфлацията във Великобритания се задръжа на 30-годишен връх през март, ускорявайки се до 7% на годишна база, като това бе най-високото ниво от март 1992 г. За сравнение - увеличението на потребителските цени през февруари беше 6,2%.

Така инфлацията е вече три пъти над целевото равнище на банката, а лошата новина е, че икономиката показва признаци на забавяне, с което допълнително усложнява задачата на водената от Андрю Бейли институция.

"В момента вървим по много тънка линия между борбата с инфлацията и риска, че това може да доведе до рецесия", заяви Бейли през април.

От публикуваното прессъобщение на сайта на ведомството става ясно, че "инфлационният натиск е нараснал рязко след руската инвазия в Украйна", като опасенията относно допълнително усложняване на проблемите на снабдителните вериги също са се увеличили, а перспективите за икономическия растеж на Обединеното кралство са се влошили.

Очакванията са икономиката на страната да е нараснала с 0,9% през първото тримесечие на 2022 г., а безработицата да се е свила до 3,8% в трите месеца до февруари, като тя може допълнително да се понижи през следващите месеци. "Има обаче признаци от показателите за продажбите на дребно и потребителското доверие, че натискът върху реалните доходи започва да натежава на домакинствата", предупреждават от АЦБ.

Колкото до инфлацията, основните прогнози са тя да продължи да се ускорява през останалата част на годината, до над 9% през второто тримесечие, а средното й равнище в последните три месеца на 2022 г. ще е малко над 10%.

В съответствие с очакванията АЦБ даде информация и за плановете си относно свиването на баланса си - ход, който Федералният резерв на САЩ предприе в сряда, когато агресивно затегна паричната си политика. "Комисията ще започне да обмисля началото на процес на продажба на британски държавни ценни книжа", посочват от регулатора в своето изявление, но предупреждават, че решението ще зависи от "икономическите условия, включително пазарните".

АЦБ бе първата след големите централни банки, която повиши лихвите още в края на 2021 г. На заседанието си през декември регулаторът одобри първото лихвено повишение от началото на пандемията в размер на 15 базисни пункта до лихвено равнище от 0,25%.

През март АЦБ върна лихвата на предпандемични равнища до 0,75%, като предупреди, че войната в Украйна може да повиши инфлацията доста над 8% по-късно тази година. Повишението, което бе третото поред, представлява най-бързия темп на затягане на паричната политика от 1997 г., точно когато АЦБ получи независимостта си да определя политиката самостоятелно.

Тогава регулаторът смекчи тона относно лихвените повишения, като посочи, че "допълнително умерено затягане на паричната политика би могло да е подходящо през следващите месеци" – промяна на формулировката от февруари, когато АЦБ заяви, че подобен ход е „вероятен“.

Данните по-рано през деня показаха, че темпът на растеж на частния сектор във Великобритания се е забавил до най-ниското си ниво от четири месеца през април. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global/CIPS в услугите се е понижил от 62,6 пункта през март до 58,9 пункта през април - нйа-ниското ниво от януари, когато икономиката страдаше от разпространението на омикон щама и бизнес нагласите се свиха до 18-месечно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още