IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското кредитиране във Великобритания нарасна стабилно през март

Отпускането на жилищни заеми е достигнало най-високото си ниво от септември, сочат данните на АЦБ

14:48 | 04.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Потребителското кредитиране във Великобритания е нараснало стабилно през март, докато отпускането на жилищни заеми е достигнало най-високото си ниво от септември въпреки покачването на цените на жилищата, сочат данни на Английската централна банка (АЦБ), цитирани от Ройтерс.

Кредитирането на потребители се е увеличило с 1,3 млрд. паунда (1,6 млрд. долара) в нетно изражение, каквито бяха и очакванията на икономистите, анкетирани от медията. За сравнение - през февруари увеличението е било в размер на близо 1,6 млрд. паунда.

Над половината от ръста се е дължал на отпускането на средства чрез кредитни карти, което се е случило преди рязкото покачване на цената на енергията и покачването на данъците през април.

Нетното ипотечно кредитиране е достигнало 7 млрд. паунда, което е ръст спрямо отбелязаното ниво от февруари в размер на 4,6 млрд. паунда. Общо одобрените жилищни заеми са били 70 961 броя, като е налице лек спад спрямо предходния месец, но резултатът продължава да е над предпандемичните нива.

Жилищният пазар във Великобритания запази инерцията си през първите месеци на 2022 г. въпреки постепенното премахване на временната данъчна ваканция при закупуването на жилище.

Проучване на АЦБ, публикувано миналия месец, обаче показа, че банките планират рязко свиване на ипотечното кредитиране в следващите три месеца поради опасения, че заемополучателите може да не се справят с погасяването на задълженията си.

Проучването на АЦБ, проведено в рамките на три седмици малко след началото на руската инвазия в Украйна, не дава обяснение за плановете за затягане на условията по жилищни заеми. Търговските банки предупреждават, че очакват и броят на случаите на неизплащане на кредитите да нарасне през следващите три месеца.

Решението е предшествано от 18-месечен ръст на цените на жилищата, който през март достигна 17-годишен връх, според данните на Nationwide Building Society. Въпреки намеренията за по-слабо предлагане банките все още очакват търсенето на ипотеки от домакинствата да нарасне през следващите три месеца.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още