IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се задържа на 30-годишен връх през март

Покачването на цените в Обединеното кралство се е ускорило до 7%, надминавайки прогнозите на икономистите

11:31 | 13.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се е задържала на 30-годишен връх през март, ускорявайки се до 7% на годишна база, съобщи CNBC. Това е най-високото ниво от март 1992 г. Увеличението на потребителските цени през февруари беше 6,2%.

През третия месец на годината цените са нараснали с 1,1% на месечна база, с което значително са надминали прогнозите на икономистите за месечно повишение от 0,7% и годишно от 6,7 на сто.

В опит да озапти покачването на цените, но и да запази икономическото възстановяване от пандемията, Английската централна банка (АЦБ) предприе серия от лихвени повишения от декември, с което основната лихва бе повишена от историческото си дъно от 0,1% до 0,75%.

Според старши икономиста и директор в S&P Global Ratings Борис Глас обаче инфлацията в страната вероятно ще продължи да се ускорява и ще се задържи на високи равнища през тази година.

"Ускоряващата се инфлация ще удари бюджета на домакинствата силно, особено тези с по-ниски доходи, които вече са похарчили своите спестявания от пандемията", коментира Глас.

"Въпреки че се очаква болезнен краткосрочен план, инфлацията би трябвало да се забавя през следващата зима, ако цената на енергията не продължи допълнително да се покачва", смята експертът.

Той обясни, че дори и когато инфлацията се забави, тя все пак ще остане над целевото равнище на АЦБ от 2% през следващата година. "АЦБ се опасява от средносрочната инфлация. Към момента високото й равнище се дължи на поскъпналите енергоносители, но фактът, че покачването на цените на стоките на вътрешния пазар също набира инерция оправдава тези опасения", обобщи Глас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още