IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците търпят най-големия спад в жизнения си стандарт от 8 години

За домакинствата на Острова се задават още затруднения заради увеличените данъци и по-високите сметки за енергия

15:37 | 12.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Стандартът на живот във Великобритания е спаднал с най-бързия темп от повече от осем години през февруари, тъй като ръстът на заплатите е изостанал още повече от темпа на инфлация, предаде Bloomberg.

Средните доходи на британците, като се изключат бонусите, са се увеличили с 4,1% през февруари спрямо година по-рано, съобщи Службата за национална статистика (ONS) във вторник. Коригирани спрямо цените за същия период обаче те са спаднали с 1,3%, което е най-рязкото понижение от 2013 г.

Данните разкриват как растящите разходи за живот лишават британците от предимствата на силния пазар на труда. Безработицата е спаднала до 3,8% през трите месеца до февруари - най-ниското равнище от края на 2019 г., а свободните работни места са на рекордни нива на фона на остър недостиг на работници.

Въпреки това данните сочат също, че силният растеж може да се забави, като работодателите са добавили само 35 хил. работни места през март, доста по-малко от прогнозите и най-малкият брой от февруари 2021 г.

Очаква се натискът върху доходите да засегне търсенето и растежа през останалата част от годината. За домакинствата се задават още затруднения, тъй като неотдавнашните увеличения на данъците и по-високите сметки за енергия заплашват да нанесат най-големия удар върху британския стандарт на живот досега.

Вероятността за двуцифрена инфлация за първи път от четири десетилетия оказва натиск върху правителството да предприеме повече мерки, за да подкрепи домакинствата, след като пакетът на финансовия министър Риши Сунак беше счетен за недостатъчен както от икономисти, така и от благотворителни организации.

Междувременно Английската централна банка е напът да предприеме четвъртото поредно повишение на лихвите през май, за да помогне за овладяването на дългосрочния ценови натиск. Данните на ONS показват увеличение на заплатите за три месеца с 4%, което в реално изражение е спад с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
forexar
преди 2 години
И как Брексит-а се отнася към спадналият стандарт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
А в страните от ЕС особено България има невиждано и нечувано повишение на жизнения стандарт ,нали така Деси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още