Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът в производството на Великобритания се ускори до 10-годишен връх

В същото време проучване сред малкия бизнес показа, че всеки четвърти малък британски износител е спрял продажбите за Европейския съюз поради бюрокрация

Ръстът в производството на Великобритания се ускори до 10-годишен връх

Снимка: Bloomberg

Ръстът в производството на Обединеното кралство се ускори до най-високото ниво от десетилетие през миналия месец, тъй като поръчките се увеличиха в очакване на разхлабване на мерките срещу коронавируса, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit се повиши до 58,9 пункта през март, изпреварвайки прогнозите на икономистите. Това е най-високото ниво на индекса от 2011 г. Фабричната продукция нараства с най-бързия темп от ноември, записвайки десети пореден месец на повишение.

Данните увеличават надеждите на Министерството на финансите и Английската централна банка (АЦБ), че икономиката ще се възстанови силно, след като пандемията отмине. Очаква се възходящ натиск върху инфлацията, тъй като вирусът засегна доставките на суровини.

„Разпространяването на ваксината и подготовката за разхлабване на ограниченията подкрепиха разширяването“, каза Роб Добсън, директор на IHS Markit. „Мнозина очакват този процес да продължи да подкрепя икономиката през следващата година. Колкото по-дълго се запазят тези опасения за инфлацията и веригата на доставки, толкова по-голям е потенциалът да се ограничи растежът, обясни той.

Заетостта нарасна, а бизнес доверието се повиши до седемгодишен връх. Проблемите с веригата на доставки ограничиха растежа, като повишиха както цените на вносните стоки, така и износните цени до най-високото ниво от началото на 2017 г.

В същото време проучване сред малкия бизнес показа, че всеки четвърти малък британски износител е спрял продажбите за Европейския съюз поради бюрокрация, причинена от Brexit.

Данните увеличават  безпокойството, че напускането на ЕС допълнително уврежда икономиката, като свива търговията и увеличава разходите. Официалните данни показват, че износът и вносът са спаднали рязко, след като Великобритания финализира оттеглянето си от блока на 31 декември.

„Онова, което се надявахме да се окаже само първоначален проблем, има опасност да се превърне в постоянен и системен“, заяви председателят на Федерацията за малкия бизнес Майк Чери „Докато по-големите фирми разполагат с ресурси, за да го преодолеят, по-малките търговци са силно засегнати и обмислят дали износът вече си струва усилията“, добави той.

Проучването установи, че 23% от износителите временно са спрели продажбите за клиенти от ЕС. Още 4% са решили да спрат окончателно да продават в блока, след като новите правила за търговия влязоха в сила от началото на годината.

По-голямата част от онези, чиито бизнес е свързан с Европа, са били засегнати от забавяне на пратките или загуба на стоки и мнозина обмислят дали да се установят в държава от ЕС, за да облекчат процеса на износ, според проучването на почти 1500 фирми.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Американските компании са отворили най-много работни места от седем месеца