IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Виетнам умишлено обезценява валутата си спрямо долара

Азиатската страна може да бъде включена в американския списък за наблюдение на потенциални валутни манипулатори

12:53 | 26.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Разследване на Министерството на финансите на САЩ установи, че Виетнам умишлено е обезценил валутата си с около 4,7% спрямо долара през 2019 г., пише в писмо, изпратено до Министерството на търговията на САЩ, цитирано от Bloomberg.

Държавната банка на Виетнам, централната банка на страната, улесни нетните покупки на валута на стойност около 22 милиарда долара през миналата година, което доведе до обезценяване на донга спрямо долара в диапазон от 4,2% до 5,2%, се посочва писмото. Пресметнато е, че покупките са понижили реалния ефективен валутен курс на Виетнам с от 3,5% до 4,8%.

Оценката на Министерството на финансите е част от разследване на Министерството на търговията за предполагаеми субсидии за гуми за пътнически превозни средства и леки камиони от страна на Виетнам. Ново федерално законодателство, прието тази година в САЩ, позволява на търговското министерство да третира обезценката на валутата като фактор за определяне на изравнителни мита върху търговски партньори.

Ходът на Министерството на финансите е знак, че САЩ може да запише на сметката на Виетнам второ нарушение в полугодишния си доклад за валутната политика на основните търговски партньори.

В съобщението през януари за този доклад бе обявено, че Виетнам е нарушил само един от трите критерия, които Министерството на финансите използва за определяне на дадена страна като валутен манипулатор, а именно - двустранен излишък от стоки от 47 милиарда долара - шестият по големина сред основните търговски партньори на САЩ. Икономиките с най-малко две нарушения се добавят към списък за наблюдение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още