Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Слаб интерес към първия кръг на програмата PELTRO на ЕЦБ

Централната банка е отпуснала едва 851 млн. евро на банките в еврозоната

Слаб интерес към първия кръг на програмата PELTRO на ЕЦБ

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Търсенето на ликвидност от Европейската централна банка (ЕЦБ) е било слабо в рамките на първата от седемте планирани операции за рефинансиране PELTRO. По данни на банката са били разпределени само 851 млн. евро (931 млн. долара) на банките от еврозоната в първия кръг от новата си програма за ликвидност, стартирала през миналия месец.

Заемите, с матуритет до 16 месеца, са отпуснати по така наречения план на ЕЦБ за „пандемични операции за дългосрочно рефинансиране“ или PELTRO. Механизмът е насочен главно към по-малки банки и такива, които не отговарят на изискванията по други програми за кредитиране.

Още по темата

Лихвеният процент по заемите от програмата PELTRO е с 25 базисни базисни пункта по-нисък от основния лихвен процент на ЕЦБ, който в момента е нула. Това означава, че банките, които ги вземат, могат да получат печалба. Програмата стартира миналия месец на фона на бързо влошаващите се перспективи за икономиката на еврозоната.

PELTRO не предлагат никакви стимули за кредитиране на реалната икономика, но като цяло трябва да служат за осигуряване на добра ликвидност. ЕЦБ се надява да използва PELTRO, за да достигне до банки, които вече нямат достъп до TLTRO.

Отделна програма, известна като целенасочени операции за дългосрочно рефинансиране, или TLTRO III,  предлага на банките още по-щедри условия в замяна на предоставяне на кредит за реалната икономика, но употребата на този инструмент ще започне през юни.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на промишлената активност в Китай продължава забавянето си