IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО с най-ниската прогноза за ръстта на световната търговия от десетилетие насам

Възможният сценарий за налагане на нови мита от страна на САЩ засилва допълнително притесненията

16:17 | 01.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Накъде се насочва световната търговия? <em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Накъде се насочва световната търговия? Снимка: Ройтерс, архив


Световната търговска организация (СТО) сви прогнозата си за растеж на световната търговия за тази година до най-ниското ѝ ниво от десетилетие, като предупреди, че по-нататъшните кръгове на налагане на мита при сегашната повишена несигурност могат да предизвикат „разрушителен цикъл от взаимни обвинения“, предава Bloomberg.

Обемът на търговията със стоки ще нарасне с едва 1,2% през тази година и 2,7% през следващата година, след 3% скок през 2018 г., се казва в доклад, публикуван от СТО.

При прегледа на доклада се забелязва рязък спад в сравнение с предишните прогнози на СТО от април, когато базираната в Женева организация прогнозира 2,6% ръст на световната търговия през 2019 г. и 3% през следващата година. Подчертават се също рисковете, пред които е изправена международната търговия, тъй като САЩ заплашват с налагане на още мита върху китайския внос и подготвят нови, неразрешени от СТО мита върху стоки от Европейския съюз. WTO WTO

„Помрачаването на перспективите за търговия е обезкуражаващо, но не неочаквано“, заяви в изявление генералният директор на СТО Роберто Азеведо. „Търговските конфликти засилват несигурността, което кара някои предприятия да забавят инвестициите за повишаване на производителността, които са от съществено значение за повишаване на жизнения стандарт. Създаването на работни места може също да бъде възпрепятствано, тъй като фирмите наемат по-малко служители за производството на стоки и услуги за износ“.

Докладът на СТО посочва различни рискове за растежа на търговията, включително нарастващото търговско напрежение, свързано с Brexit, несигурността в ЕС и променящите се позиции относно паричната политика в някои развити икономики.

Това е трета поредна година, в която СТО намалява очакванията си за растеж на световната търговия, като ходът отразява подобни действия от страна на Световната банка и Международния валутен фонд. През миналия месец Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че засилващите се търговски конфликти водят до намаляване на икономическия растеж до нива, които не са наблюдавани от финансовата криза от преди десетилетие.

Ревизираните данни на СТО представляват ключов показател за усилията на президента Доналд Тръмп да преработи търговските отношения на Америка с целия свят. След последния доклад на СТО Тръмп ескалира още повече напрежението с Китай, а митата от типа „tit-for-tat“ продължават да възпрепятстват глобалния икономически растеж. Китайският вицепремиер Лю Хъ планира да посети Вашингтон, за да се срещне със своите колеги от САЩ на 7-и октомври, тъй като поредното увеличение на митата върху някои китайски стоки е планирано за 15-и октомври.

Междувременно Тръмп може скоро да наложи нови мита върху европейски стоки, възлизащи на стойност 8 млрд. долара. И всичко това заради 15-годишен спор за незаконната държавна помощ, предоставена на производителя на самолети Airbus SE.

Европейската комисия обмисля план за незабавно отвръщане на огъня с налагане на мита, възлизащи на стойност над 4 милиарда долара върху американски износ, като посочва като основание спора, зародил се в СТО относно забранените субсидии от преди две десетилетия.

„Посочените в прогнозата рискове са сериозни и са изцяло продиктувани от търговската политика“, се казва в доклада на СТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още