IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка прекъсна серията от лихвени понижения

Ускорението на инфлацията се дължи на нездравословно ценообразуване, смята регулаторът

16:20 | 20.01.22 г.
<p>
	Според Турската централна банка вътрешната икономическа активност остава силна<em>. Снимка:<em> Moe Zoyari/Bloomberg</em></em></p>

Според Турската централна банка вътрешната икономическа активност остава силна. Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Централната банка на Турция прекъсна серията от лихвени понижения. В четвъртък комисията по парична политика на банката реши да остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от 14%, стана ясно от публикация на сайта на регулатора.

В прессъобщението се посочва, че новите варианти на коронавируса и растящото геополитическо напрежение поддържат риска за световната икономическа активност и увеличават несигурността.

„Възстановяването на световното търсене, покачването на цените на суровините, проблемите с доставките в някои сектори и увеличаващите се транспортни разходи доведоха до покачвания в производствените и потребителските цени на международно ниво“, посочват от регулатора. Централните банкери допълват, че комуникацията между централните банки по света за паричната политика в развитите икономики варира на база различни перспективи за икономическата активност, пазара на труда и очаквания за инфлация. Въпреки това „те [централните банки] продължават да отстояват своята позиция за парична подкрепа и програмите си за покупка на активи“.

Според Турската централна банка вътрешната икономическа активност остава силна, подкрепена от стабилно външно търсене, като очакванията са текущата сметка да е на излишък през 2022 г.

По отношение на покачването на цените от финансовата институция смятат, че то е в следствие на „изкривено ценово поведение“.

„Ускорението на инфлацията в текущия период е предизвикано от изкривено ценово поведение вследствие на нездравословно ценообразуване на форекс пазара и на странични ефекти на предлагането, като световния ръст на цените на храните и селскостопанските стоки, проблемите с веригите на доставки и развитието при търсенето“, посочват от финансовата институция, повтаряйки мантрата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за „нездравословното ценообразуване“.

Очакванията на комисията са забавянето на инфлацията да започне, подкрепено от мерките за ценова устойчивост и финансова стабилност. "Съответно комисията реши да запази лихвения процент без промяна", обясняват от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още