Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Великобритания влезе в рецесия след срив на БВП С 20,4%

Пропадането през през второто тримесечие следва свиване с 2,2% през първото тримесечие

Великобритания влезе в рецесия след срив на БВП С 20,4%

Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Великобритания се е свила с 20,4% през второто тримесечие на 2020 г., тъй като наложените заради мерките срещу коронавируса блокади блокираха активността, показват предварителните данни, публикувани в сряда.

Tака икономиката на Острова пострада по-лошо от всяка друга голяма европейска държава по време на блокирането заради коронавируса, което ще повдигне повече въпроси по отношение на методите за справянето с пандемията от страна на правителството, коментира Bloomberg.

Рекордният срив след спада с 2,2% през първите три месеца на годината, е по-голям и от този на САЩ и официално тласна Великобритания в първата ѝ рецесия от 2009 г.

Още по темата


Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 8,7% през юни, след слабото възстановяване от 1,8% през май на фона на срива с 20,4% през април, който бе най-резкият спад за страната.

Пропадането през през второто тримесечие следва свиване с 2,2% през първото тримесечие. Според проучване на Ройтерс анализаторите очакваха спад от 20,5%.

Услугите, строителство и производство отбелязаха рекордни тримесечни спадове, особено в секторите, които са най-изложени на държавни ограничения, става ясно от данните на официалната статистическа служба (ONS).

„Икономиката започна да се възстановява през юни с отварянето на магазините, фабриките, които започват да увеличават производството, и домакинствата“, заяви заместник-националният директор за икономиката на ONS Джонатан Атоу.

„Въпреки това БВП през юни все още остава с една шеста под нивото си през февруари, преди вируса да навлезе на Острова”.

Данните от днес представляват ново доказателство, че Великобритания плаща висока цена за бавната си реакция спрямо мерките на повечето съседни държави, влезли в ограничителни мерки от март. Страната има и най-високата смъртност от коронавирус в Европа.

Понижението на БВП надхвърли отчетения в Испания спад от 18,5%, най-лошо представящата се страна в Европейския съюз. Американската икономика се сви с 9,5% за същия период.

Въпреки че възстановяването е в ход, тъй като ограниченията се намаляват (производството във Великобритания скочи с 8,7% през юни) има тревожни признаци, че скоростта на възстановяването може да се забави.

Локализираните повишения на случаите със заразени засилиха опасенията за нови блокади, правителствената подкрепа за заплатите скоро ще се прекрати, а компаниите са изправени пред по-високи мита, ако Великобритания не успее да постигне търговска сделка с Европейския съюз до края на годината.Английската централна банка изтъкна наскоро пазара на труда като основен проблем, като служителите се опасяват за скок на безработицата, когато държавната подкрепа за работните места бъде прекратена по-късно тази година. Данните от вторник показаха, че броят на служителите на заплатите вече е с около 730 000 под този от март.

Британският финансов министър Риши Сунак заяви, че цифрите показват, че програмите за подкрепа на правителството работят, но загубата на работни места е неизбежна.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
6
 
2
преди 1 месец
Не знаеха че са избрали възможно най-лошият момент да се заиграват с Brexit.
0
 
6
 
1
преди 1 месец
Срутването на икономиката на Великобритания е резултат както от епидемията така и от напускането на Е С Те ще почустват това особенно ако до края на годината не сключат търговска сделка с Е С

Още от Новини
Публичният дълг във Великобритания достигна рекордно ниво