Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ нараснаха с най-много от март

Подадените за първи път заявление за помощи при безработица по държавни програми са се увеличили със 181 000 до 965 000 през седмицата, приключила на 9 януари

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ нараснаха с най-много от март

Снимка: Bloomberg

Заявленията за обезщетения при безработица в САЩ нараснаха през миналата седмица с най-много от края на март, което показва влошеното състояние на пазара на труда, тъй като случаите на заразени с коронавирус продължават да се покачват и потенциално увеличават нуждата за по-голям федерален план за стимулиране.

Подадените за първи път заявления по държавни програми са се увеличили със 181 000 до 965 000 през седмицата, приключила на 9 януари, според данните на Министерството на труда. На некоригирана база цифрата скочи до 1,15 милиона заявления, съобщава Bloomberg.

Общият брой на молбите, отразяващи приблизително броя на хората, които получават обезщетения, се повиши със 199 000 до 5,27 милиона през седмицата, приключила на 2 януари. Както първоначалните, така и общият брой на заявленията, надминаха очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

"Ограниченията, наложени за справяне с третата вълна от Covid, очевидно са нанесли големи щети, но молбите ще намалеят през следващите два до три месеца, когато ограниченията за сектора на услугите могат постепенно да бъдат отменени, тъй като ваксинациите ще са създали стаден имунитет“, коментира Ян Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics

Подадените заявление за безработица надхвърлят 750 000 всяка седмица, откакто случаите на вируса отново започнаха да се увеличават в края на миналата година, подчертавайки въздействието на бизнес ограниченията върху заетостта. Поставянето на ваксини трябва да помогне за възстановяване на икономическата активност през следващите месеци, но първото тримесечие може да продължи да носи слабост на пазара на труда, докато не бъдат ваксинирани по-голяма част от хората.

Наскоро одобреният пакет за помощ от 900 млрд. долара трябва да осигури известно облекчение за работниците и бизнеса през първото тримесечие. Новоизбраният президент Джо Байдън се очаква да съобщи подробности по-късно днес около предложения допълнителен пакет за облекчение, който може да удължи изплащането на помощи за безработица.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Потребителските цени в ЕС са се увеличили с 0,3% на годишна база през декември