IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ се понижиха с повече от очакваното

БВП е нараснал с 6,4% през първото тримесечие, показаха окончателните данни на правителството

17:24 | 27.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подали заявленията за помощи при безработица, се понижи повече от очакваното миналата седмица, тъй като съкращенията утихнаха, а компаниите се опитват да намерят работници, за да отговорят на нарастващото търсене, предизвикано от бързо отварящата се икономика, пише Ройтерс.

Подадените за първи път молби за държавни помощи възлязоха на сезонно коригираните 406 хил. за седмицата, приключила на 22 май, в сравнение с 478 хил. през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда. Това беше най-ниското ниво на заявленията от средата на март 2020 г. като те остават под 500 хил.  за трета поредна седмица.

заявления заявления

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха заявленията да достигнат 425 хил. за последната седмица. Въпреки че молбите остават доста над диапазона от 200-250 хил., който се счита за нормален при здравословни условия на пазара на труда, те са спаднали от рекордните 6,2 млн. в началото на април 2020 г.

Свързаните с пандемията ограничения за бизнеса са отменени, като повече от половината възрастни в САЩ са напълно ваксинирани срещу COVID-19. Много фабрики, строителни обекти, ресторанти и барове търсят работници след отмяната на мерките.

Поне 23 щата, включително Флорида и Тексас, обявиха, че прекратяват програмите за безработица, финансирани от федералното правителство през следващия месец, включително субсидията от 300 долара на седмица, която според бизнеса обезсърчава безработните да търсят работа.

Според икономиста от JPMorgan Даниел Силвър анализът на нивата на безработица, ръста на заплатите и участието в работната сила предполага, че предсрочното прекратяване на специалните програми за обезщетения се дължи на политиката, а не на икономиката.

Проучване на Poachedjobs.com установи, че повечето от хората в сферата на ресторантьорството и хотелиерството са се върнали на работа, с пълен график от 30-40 часа седмично. За други несигурността относно бъдещите ограничения за хранене на закрито и страховете от заразяване с вируса, независимо дали са ваксинирани или не, ги държат далеч от този сектор.

Недостигът на работна ръка се дължи на скромните 266 хил. работни места, създадени през април, забавяне в сравнение със 770 хил. работни места, които бяха открити през март. Икономистите очакват предсрочното прекратяване на финансираните от правителството обезщетения да намали заявленията още повече, като понижи броя на безработните през следващите месеци.

В допълнение икономическата активност се подхранва и с помощи от близо 6 трилиона долара, предоставени от правителството през последната година.

Отделен доклад от Министерството на търговията в четвъртък потвърждава, че икономическият растеж се е ускорил през първото тримесечие благодарение на огромния фискален стимул.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 6,4% на годишна база през последното тримесечие, като остава неревизиран от първоначалната оценка миналия месец. Данните последваха темп на растеж от 4,3% през четвъртото тримесечие.

Това беше вторият най-бърз растеж на БВП от третото тримесечие на 2003 г. насам и поддържа икономиката на правилния път към връщането към предпандемичното ниво през това тримесечие.

бвп бвп

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още