IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu пуска технологията си за автономно шофиране през юли

До 2020 г. компанията иска да пусне и свое самоуправляващо се превозно средство по пътищата

12:28 | 19.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската интернет компания Baidu обяви днес, че ще пусне своята технология за самоуправляващи се коли в ограничена среда през юли, преди официално да представи напълно автономно превозно средство по магистралите и градските пътища до 2020 г., предава Ройтерс.

Проектът носи името Apollo, на програмата за кацане на Луната, заяви компанията, допълвайки, че работи с партньори, които предлагат превозни средства, сензори и други компоненти за новата технология.

Като част от усилията си в сферата на изкуствения интелект, през януари Baidu обяви бившия директор от Microsoft Ци Ли за свой главен оперативен директор.

Два месеца след назначението главният научен директор на Baidu Андрю Нг, който оглави проектите за изкуствен интелект и добавена реалност, заяви, че ще се оттегли от поста си.

През октомври компанията стартира фонд на стойност 200 млн. долара, чийто фокус е върху изкуствения интелект, добавената реалност и т. нар. "дълбоко учене", а през септември разкри още един фонд за 3 млрд. долара, който е насочен към стартъпи в напреднал и в последен етап на развитие.

"Изкуственият интелект има огромен потенциал да помага за социалното развитие, а една от най-големите възможности благодарение на изкуствения интелект са умните превозни средства“, коментира Ци.

През ноември Baidu и германския производител на автомобили BMW заявиха, че ще сложат край на съвместните си изследвания в сферата на самоуправляващите се коли. Като причина те изтъкнаха различия в мненията си относно това как да се процедира.

Лидерите на технологични и автомобилни компании твърдят, че автомобилите на бъдещето ще са способни да се шофират напълно самостоятелно, което ще доведе до революция в транспортната индустрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още