IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EBay продава StubHub за над 4 млрд. долара

След придобиването от Viagogo ще бъде създаден гигант в препродажбата на билети

12:45 | 26.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ebay ще продаде своята компания StubHub на базираната в Женева Viagogo Entertainment за 4,05 млрд. долара – сделка, която ще създаде глобален гигант в продажбата на билети, докато бизнесът със събития на живо преживява бум, пише Wall Street Journal.

StubHub и по-малкият ѝ конкурент Viagogo са сред най-големите играчи на развиващия се вторичен пазар за билети за спортни, музикални и други развлекателни събития. В тези платформи потребителите могат да препродават билети, купени от официалните търговци, като Ticketmaster на Live Nation.

Въпреки че Stubhub и Viagogo са големи компании за препродажба на билети онлайн, StubHub има по-силно присъствие в Северна Америка, докато Viagogo е по-сериозен конкурент в международен план – най-вече във Великобритания и Европа.

Сделката ще даде на двете компании, които взети заедно продават стотици хиляди билети дневно в над 70 страни, възможност да се възползват от мащаба си на достигащия 10 млрд. долара световен пазар за препродажба на билети.

"Основната визия е, че феновете могат да влязат на едно място и да купят всякакви билети за събития навсякъде по света на техния език и в тяхна валута“, коментира главният изпълнителен директор на Viagogo Ерик Баркър, който е и съосновател на StubHub.

StubHub е основана през 2000 г. в Сан Франциско от Баркър и Джеф Флър, бивши състуденти от Stanford Business School.

През миналата година уебсайтът има над 240 млн. уникални посетители и е продал билети, оценени на над 4,75 млрд. долара.

Ebay притежава StubHub от 2007 г., когато я купи от Бейкър и Флър за 310 млн. долара. StubHub донесе 14% от общите 2,6 млрд. долара приходи на eBay за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още