IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да ускори прилагането на единни правила за дроновете в ЕС

Търси се проект, който на възможностите за геолокация автоматично да спира безпилотните апарати да летят в зони с ограничен достъп

17:15 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) дава нов тласък за ускоряване прилагането на общоевропейските правила за използването на безпилотни самолети в Европейския съюз (ЕС), съобщават от пресслужбата на ЕК.

През 2016 г. са отчетени повече от 1 200 събития в областта на нарушаването на сигурността в Европа, включително и опасни разминавания на самолети с дронове. Според ЕК това подчертава належащата нужда от модерна и гъвкава регулаторна рамка в блока.

Комисията призовава Европейския парламент (ЕП) и Съвета на ЕС да постигнат съгласие по предложението от 2015 г., с което се създава регулаторна рамка за използването на дронове в блока.

Съвместното предприятие за научни изследвания в областта на управлението на въздушното движение (SESAR) на Комисията, чиято роля е да развие следващото поколение управление на въздушния трафик, предоставя половин милион евро в подкрепа на демонстрации на различни услуги, които автоматично да попречат на безпилотните апарати да летят в зони с ограничен достъп, като например районите на летищата.

SESAR ще събира предложения за такива услуги, като целта е да избере един проект, който да се основава на възможностите за геолокация, които са вградени в много дрони.

В съобщението се припомня, че през 2016 г. Комисията предложи да се създаде автоматизирана система за управление на трафика на безпилотни самолети. Геолокацията е в основата на тази система. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още