IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция глобява Google с 500 млн. евро

Отношенията на компанията с местните издатели продължават да ѝ носят главоболия

12:16 | 13.07.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Google ще бъде глобена 500 млн. евро във Франция, след като гигантът в сферата на търсачките не успя да изпълни заповедта да се споразумее с местни издатели за използване на тяхно новинарско съдържание в платформата си, пише Bloomberg.

Звеното на Alphabet е игнорирало решение от 2020 г. да води добросъвестно преговори за показване на части от статии в своята услуга Google News.

„Санкцията от 500 млн. евро отчита изключителната сериозност на наблюдаваните нарушения и това, че поведението на Google е довело до по-нататъшно забавяне на правилното прилагане на закона“, коментира Исабел де Силва, президент на френската агенция.

Представители на Google не са отговорили на запитването на Bloomberg за коментар по въпроса. Пред Ройтерс обаче са заявили, че са разочаровани от решението.

Спорът между Google и собствениците на медии е стар. Европейските издатели настояват повече от десетилетие регулаторите да вземат мерки срещу мощта на Google, която привлича милиарди евро приходи от реклама. Жалбите бяха подадени във Франция през 2019 г. от групи, представляващи вестници и списания, както и АФП.

Днешната глоба е най-новата демонстрация на сила от страна на френския регулатор, докато той се бори заедно с регулаторите в ЕС и Германия за това кой ще налага най-строг надзор над американските технологични фирми.

През последните години властите първо карат компаниите да направят някои промени в поведението си, преди да сложат край на разследванията, които могат да се проточат с години.

Американската интернет компания ще трябва да даде предложения в следващите два месеца за това как ще компенсира агенциите и други издатели за използването на техните новини. Ако не го направи, гигантът ще се изправи пред допълнителни глоби от до 900 хил. евро на ден, предава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
поредното ти неадекватно изказване... иначе тоя закон е обречен., найнредно е гугъл да изкара френските сайтове от търсчката... па да видим по добре ли ще им бъдв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Отдавна големите компании не създават нови, а просто купуват по-малки. Специално гугъл са затрили редици компании и проектите свързани с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Все пак има две подробности - всеки трябва да плаща данъци и когато печелиш от съдържанието на друг, следва да споделиш печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Кой квото може.Едните могат да създават с бързо темпо нови компании и иновации, другите могат да регулират ,ограничават и глобяват.Един вид специализация на труда в макромащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още