IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция прие дигиталния данък

Страната не се съобрази с предупрежденията на Съединените щати

16:23 | 11.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският сенат одобри данъка върху приходите на технологични гиганти като Google, Amazon и Facebook, като не зачете предупрежденията на администрацията на Доналд Тръмп, че законът „несправедливо таргетира американските компании“, пише CNBC.

Днес Тръмп нареди да бъде започнато разследване срещу планирания „дигитален данък“ върху технологичните компании. 3-процентния налог се прилага за френските приходи на около 30 големи организации, предимно от САЩ.

„Франция е суверенна и Франция решава собствените си данъчни правила. И това ще продължава да бъде така“, коментира френският министър на финансите Бруно льо Мер.

Той допълни, че САЩ и Франция трябва да достигнат до споразумение за постигане на сделка за „справедливо облагане“ на интернет гигантите, вместо да използват заплахи.

В изявление, направено днес, американският търговски представител Робърт Лайтайзър обясни, че САЩ ще разследват дали френският данък дискриминира компаниите и дали не ограничава американската търговия. Разследването може да доведе до налагането на мита или търговски ограничения върху френски стоки и потенциално да ескалира глобалната търговска битка.

Лайтайзър допълни, че САЩ ще продължат да подкрепят усилията на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) за постигането на споразумение за данъците в дигиталната икономика. ОИСР твърди, че няма да стигне до решение по въпроса до 2020 г.

Франция излезе на преден план със собствена версия на дигиталния данък по-рано тази година. Той ще бъде налаган на компании, които генерират глобални приходи от дигитални услуги от поне 750 млн. евро (845 млн. долара), с 25 млн. евро (28 млн. долара) само от Франция. Льо Мер коментира, че данъкът ще събира до 500 млн. евро (565 млн. долара) годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още