IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор в Toshiba призовава за стратегическо преразглеждане на възможностите

Призивът се появи след офертата на CVC Capital за придобиване на японския конгломерат

18:26 | 26.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Един от най-големите инвеститори в Toshiba призовава японския конгломерат да проведе стратегически преглед, след като компанията за дялово инвестиране CVC Capital Partners предложи да направи компанията частна за 21 млрд. долара, пише Bloomberg.

В писмо до борда на Toshiba, 3D Investment Partners, която притежава 7,2% дял от нея, пише, че вярва, че провеждането пълен и справедлив процес по продажба е ключов за повторното спечелване на доверието на инвеститорите след един турбулентен период, който включваше недоволство от страна на инвеститорите и оттеглянето на Нобуаки Куруматани от поста главен изпълнителен директор.

„За провеждането на честен и точен процес Toshiba трябва изрично да посочи, че е отворена към алтернативни структури на собственост, и да поправи медийните спекулации, че управленският екип и бордът на Toshiba имат силни предпочитания към това компанията да остане листната“, посочва 3D Investment в писмото си, копие от което са разгледали от Bloomberg.

3D Investment твърди, че според нея справедливата стойност на Toshiba надвишава 6500 йени за акция, но компанията трябва да проведе пълен процес на продажба, за да се определи оценката ѝ. Инвестиционната фирма посочва, че е разочарована от факта, че председателят на Toshiba не е отговорил на предишната молба за преразглеждане на въпроса.

Откакто CVC отправи предложението си, акциите преживяват големи борсови колебания. На 15 април те завършиха търговията на ниво от 4895 йени, а миналата седмица поеха надолу. В края на борсовата сесия в Токио в понеделник цената на акциите на компанията нарасна с 1,5% до 4465 йени.

Ако компанията не успее да проведе търг, 3D Investment – третият по големина инвеститор в Toshiba, е готов или да гласува против новите номинации в борда на компанията по време на годишната генерална среща, или да призове за среща на акционерите за замяна на директори, твърди източник, запознат с въпроса.

CVC за първи път се обърна към компанията по-рано този месец с предложение да я направи отново частна. Тя потвърди интереса си в писмо от 18 април, в което се казва, че продължава да се интересува от придобиването на компанията, въпреки че не е готова за враждебно придобиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още