Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

IT секторът у нас се оплака от липсата на специалисти

От бранша поискаха от икономическия министър ускорено издаване на „сини карти” за високообразовани имигранти

В момента има голяма липса на специалисти в областта на високите технологии и по тази причина от IT сектора поискаха ускоряване на процедурите по издаване на т.нар. „сини карти” за високообразовани имигранти.

Още по темата

Искането беше отправено по време на среща на бранша с икономическия министър Божидар Лукарски, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

Издаването на разрешително за работа на специалисти от страни извън ЕС отнема между 6 и 9 месеца и на практика не работи, обясниха от IT сектора у нас. През миналата година са издадени едва две "сини карти" за компютърни специалисти, обясняват още те и предлагат промени в Закона за българското гражданство, които да облекчат процедурата.

Очакванията са издаването на „сини карти” да отнема около месец.

Според Божидар Лукарски обаче това едва ли ще може да бъде осъществено с оглед изискванията за проверка на сигурността. Той предложи Министерството на икономиката да поеме работата по приемането и придвижването на документите на кандидатите между отделните институции.

В момента различните документи се подават в различни ведомства и това затруднява кандидатите.

Представителите на високотехнологичните компании посочиха и още един проблем пред дейността си, а именно пазарни предимства на чуждите компании в сектора, които дава Законът за насърчаване на инвестициите. Украински компании, получили инвеститорски клас А например ползват право за възстановяване на осигуровките, което намалява разходите им с 18 на сто.

Нормативният акт е направен да насърчава инвестициите в отрасли с висока безработица, но не е съобразен с нуждите на сектори, при които има недостиг на работна ръка, са посочили от бранша.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
0
 
10
 
23
ivan.ivanov до: misanthrope
преди 4 години
Няма профилна снимка
Съгласен съм с теб за това, че сериозните български ИТ компании са малко. Броят се на пръсти.
Затова, ако търсите работа в България, директно се ориентирайте към тях.
В противен случай, ако сте попаднали на фирма, която не изплаща заплатите редовно или мами в осигуровките, по-добре уволнете работодателя си възможно най-скоро.
Опитът ми показва, че рано или късно, дълбоко ще съжалявате за това, че не сте се отървали от подобен работодател.
Мен не ме мисли. :) Аз от 3 години работя за датчани, германци и американци. Те са страхотни работодатели! Ако имате възможност се преориентирайте директно да работите за западна компании или американци.
България е загуба на нерви, време и средства.
0
 
18
 
22
преди 4 години
Няма профилна снимка
И по предната подобна тема писах същото - пълна наглост от страна на работодателите. Просто не им се дават пари като за бели хора и искат да внесем имигранти и да ги притискат с имигрантския им статус за по-ниски заплати. Някой правилно отбеляза, че ЕС е 500млн души. Като няма квалифицирани кадри тук - в ЕС има. Обаче трябва да си конкурентен - с такова искане де факто те си признават че са некадърни и неконкурентни. Иначе за техния бизнес модел винаги ще се търсят роби - вземаме задачата от скъп пазар, плащаме жълти стотинки и прибираме маржа.
0
 
7
 
21
kalendar до: misanthrope
преди 4 години
Ще си купуват хляб, ще купуват апартаменти, ще си купуват салам, ще пият бира...
0
 
4
 
20
kalendar до: misanthrope
преди 4 години
От къде ще намериш ИТ специалисти в Африка се пита в задачата, иначе абсолютно нищо не те спира да си местният барон със заплата, дето в Манхатан няма да ти стигне за такси:)
2
 
5
 
19
misanthrope до: simplex
преди 4 години
Няма профилна снимка
Не е точно така. Те ще си внесат, ако им е по-евтино да си внесат, отколкото да се изнесат. Внесат ли, на тези вносните ще им се плащат тук ДОД, осигуровки, самите фирми генерират още допълнителна заетост за почистване, доставки... Ако се изнесат, не само че тези приходи няма да влязат в дърбжавта ами и ще се озъбим. Такава безработица ще настане в ИТто че ще ти се приискат индийци

Още от Новини
Мъск най-сетне разкри по какво работи компанията му Neuralink