IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследниците на Samsung продават акции за 1,8 млрд. долара, за да платят данъци

Съпругата и двете дъщери на покойния президент на компанията Лий Кун-хи са подписали тръстови споразумения с южнокорейска банка

16:32 | 09.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Наследниците на покойния президент на Samsung Group планират да продадат акции в редица компании на стойност около 1,8 млрд. долара, за да могат да платят натрупаните разходи по неизплатени данъци върху наследството на обща стойност над 12 трлн. вона (10 млрд. долара), предава Bloomberg.

Хон Ра-хи, съпруга на покойния Лий Кун-хи, е подписала тръстово споразумение с Kookmin Bank на 5 октомври за продажбата на 19,9 млн. акции, или дял от 0,33% в Samsung Electronics Co., сочи документ. Делът е на стойност около 1,4 трлн. вона въз основа на цената на акциите от 71 500 вона в края на петъчната търговия.

Дъщерите на Лий – Лий Бо-джин и Лий Сео-хюн, също са подписали сходни тръстови споразумения с Kookmin Bank на 5 октомври, като всяка от тях ще продаде по 1,5 млн. акции, или два дяла от 1,95% в Samsung SDS, показва отделен документ. Всеки дял е на стойност около 242 млрд. вона въз основа на цената на акциите в края на търговията в петък.

Лий Сео-хюн е подписала тръстово споразумение и с Южнокорейската банка за продажба на 2,46 млн. акции, или дял от 1,73%, в Samsung Life Insurance до 24 декември. Те се оценяват на около 247 млрд. вона.

Вчера най-голямата южнокорейска компания обяви оперативна печалба в размер на 15,8 трлн. вона (13,2 млрд. долара) за трите месеца до края на септември, което отговаря на средната оценка на анализаторите за 15,75 трлн. вона. Продажбите са достигнали 73 трлн. вона (61,15 млрд. долара) спрямо оценки за 73,5 трлн. вона, сочат предварителните резултати. 

Най-големият производител на чипове за памет и смартфони в света е спечелил от силното търсене, докато глобалната икономика се възстановява от пандемията с Covid-19. Хроничният недостиг повиши цените на чиповете, използвани във всичко - от мобилни телефони до умни автомобили и центрове за данни, захранващи облачни пространства и услуги. Samsung разширява и леярския си бизнес, произвеждайки персонализирани чипове за клиенти като Nvidia.

Безпрецедентният глобален дефицит на полупроводникови чипове на фона на пандемията подкрепи акциите на Samsung, които поскъпнаха с 45% през миналата година и достигнаха рекордно високо ниво в началото на 2021 г.

Но оттогава цените на акциите паднаха, ударени заради загубите през септември, когато американският конкурент Micron предупреди, че доставките на чипове с памет ще спаднат в близко бъдеще и на фона на мнението на индустрията, че цените на чиповете ще отстъпят от своя връх през юли-септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още