IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекламата и изкуственият интелект тласнаха нагоре резултатите на Baidu

Китайският гигант надмина прогнозите на анализаторите

12:41 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската компания Baidu надмина прогнозите за тримесечните си приходи и коригирана печалба, подкрепена от силните приходи от продажби на реклама и търсенето на нейните облачни продукти и тези с изкуствен интелект, предава Ройтерс.

Възстановяването на икономиката на Китай доведе до по-високи маркетингови разходи, подкрепяйки рекламните приходи на Baidu, въпреки тя е изправена пред сериозна конкуренция от Alibaba и ByteDance. Усилията на Baidu в сферата на изкуствения интелект, облачните услуги и автономното шофиране също са помогнали на растежа ѝ.

„Baidu Core записа поредно стабилно тримесечие, подкрепено от приходите ни от облака с изкуствен интелект, които нарастват със 73% на годишна база“, твърди Жон Луо, главен финансов директор на Baidu.

В опит да разшири портфолиото си миналата година компанията въведе услуги с роботаксита в Пекин и сключи партньорство с китайския производител на автомобили Geely за разработката на електромобили – бързо развиващ се сектор, към който се насочват много технологични играчи.

Baidu очаква приходите за текущото ѝ тримесечие да са между 31 млрд. и 34 млрд. юана, до голяма степен в съответствие с очакванията на анализаторите за 32,60 млрд. юана, сочат данни на Refinitiv.

Дъщерната стрийминг компания iQIYI, чиито абонати достигнаха 104 млн. през септември, също отчете 6% ръст на приходите през тримесечието.

Резултатите на компанията бяха обявени в момент на засилен регулаторен натиск от страна на Китай върху технологичния сектор в страната, който включва гиганти като Tencent и Alibaba. Целта на властите е да обуздаят техните монополни практики.

Общите приходи на Baidu са достигнали 31,92 млрд. юана (5 млрд. долара) през третото тримесечие, което е малко над прогнозата за 31,71 млрд. юана.

На коригирана база компанията е спечелила 14,66 юана на американска депозиторна разписка, спрямо прогноза за 12,81 юана.

Листнатите в САЩ акции на компанията, които понижиха стойността си с 21% през тази година, записаха 1,6% ръст на цената до 173,99 долара за брой преди началото на борсовия ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още