IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ съди 10 китайци за кражба на технологии

Обвиненията са отправении 20 дни след безпрецедентна екстрадиция на служител от китайското бюро за разузнване в Белгия

10:23 | 31.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ завежда съдебно дело срещу 10 китайци, включително двама служители от китайското разузнаване, замесени в петгодишна схема за кражба на технологии от американски и френски авиокомпании чрез проникване в техните компютри, съобщава Euractiv. 

Обвиненията са отправени 20 дни, след като министерството на правосъдието предприе безпрецедентна екстрадиция на служител от китайското бюро за разузнаване в Белгия, за да бъде изправен пред съд в САЩ заради опити за кражба на държавни тайни, свързани с авиационните технологии. 

Американското министерство на правосъдието заяви, че китайската институция за държавната сигурност, чрез своя отдел в провинция Дзянсу, е ръководила опитите за технологична кражба на американски въздушно-реактивен двигател, използван в пътническите авиокомпании на САЩ и някои европейски страни.

Компаниите не са били назовани, но предишни инциденти сочат към Синсинати, където е базирана General Electric Aviation, един от най-големите производители на самолетни двигатели в света.

От друга страна френската Safran Group, която работи съвместно с GE Aviation върху двигателите, има офис в Суджоу.

Операцията достигна публичното пространство през септември, когато САЩ обвиниха инженер с китайски корени, че сътрудничи за кражбата на файлове, които са били прехвърлени към висш служител от държавното секретно бюро в Дзянсу.

На 10 октомври американското министерство на правосъдието обяви, че е разрешило екстрадирането на Сю Йендзюн, бивш дивизионен директор на офиса в Дзянсу, от Белгия, където е бил арестуван при операция на служители от контраразузнаването.

Обвиненията от вторник тази седмица назовават двама служители от бюрото по сигурност в Дзянсу, които са работили съвместно със Сю Йендзюн, още шестима хакери и двама мъже, работещи за Safran Group.

Случаят добавя допълнителна доза напрежение в нестабилните отношения между САЩ и Китай, свързани с геополитиката, търговията, хакерските атаки и корпоративния шпионаж.

След ареста на Йендзюн Пекин заяви, че Вашингтон „прави от нищо нещо“.

Федералното бюро за разследване (ФБР) работи по тези случаи съвместно с френската Генерална дирекция по вътрешната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още