IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът с подслушванията в САЩ може да засегне местните компании

Сигурността на информацията в техните системи може да им струва 350 млрд. долара през 2016 г.

13:49 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Антиамерикански корпоративни настроения стават все по-силни. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Антиамерикански корпоративни настроения стават все по-силни. Снимка: архив Ройтерс

Това, че шпионажът от страна на Агенцията за национална сигурност (АНС) в САЩ излезе наяве, може да струва на американските компании около 350 млрд. долара през 2016 г., съобщава Bloomberg.

Причината за това са съмнения относно сигурността на информацията в техните системи, твърдят от Technology & Innovation Foundation, изследователска група, в която влизат представители на компании като IBM и Intel.

Според Ребека Маккинън, старши научен сътрудник в New America Foundation, потенциалните пропуски са доста големи, като се има предвид колко много растежът на икономиката зависи от информацията.

Най-големият производител на компютърно мрежово оборудване в света Cisco Systems заяви този месец, че разкритията за дейността на АНС водят до известни колебания сред клиентите. Поръчките в Китай са намалели с 18 на сто през последните три месеца.

Случващото няма съществено влияние, но със сигурност е причина хората да спрат и да помислят за сигурността, смята ръководителят на отдела за развитие и продажби в Cisco Робърт Лойд.

Новините за наблюденията от страна на САЩ, които бяха разкрити от бившия служител на АНС Едуард Сноудън, имат голям потенциал да нанесат щети върху конкурентоспособността на компании като Apple, Microsoft и Google, смята Ричард Сaлгадо, директор на Google по правните въпроси и сигурността на информацията. Според него доверието към компаниите е застрашено, а то е от съществено значение за тях.

„Разкритията за шпионажа накараха правителствата да разгледат предложенията за ограничаване на свободния поток на информация“, твърди Салгадо. По думите му това може да доведе до сериозни нежелани последици, като намаляването на сигурността на данните, увеличаване на разходите и намаляване на конкурентоспособността.

Държави като Китай и Русия, които се стремят към по-голям контрол върху интернет, виждат как идеите им набират сили. Индия, Мексико и Южна Корея също се борят за налагането на по-големи ограничения.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф, която също се оказа една от целите на АНС, призова за нов разговор относно интернет управлението. Призивът беше подкрепен от Германия, чийто канцлер Ангела Меркел също е жертва на подслушванията. Скандалът в Германия вероятно ще ощети бизнеса на Akamai Technologies в страната, смята Том Лейтън, изпълнителен директор на Cambridge, компания, която помага на корпоративни клиенти да доставят онлайн съдържание по-бързо.

Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още