IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota планира до 5 години да създаде система за коли с изкуствен интелект

Целта е системата да асистира на водача, вземайки сама решения и преценявайки ситуацията на пътя

11:12 | 20.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японският автомобилен концерн Toyota Motors планира през следващите пет години да разработи система за асистиране, която работи с изкуствен интелект. Целта е да се подобри безопасността при шофирането на автомобили, обяви ръководителят на подразделението за проучвания на компанията, предава Ройтерс.

Наскоро главният изпълнителен директор Джил Прат обяви създаването на Toyota Research Institute (TRI), подразделение на японската автомобилна компания, насочено към проучвания и развитие, което се фокусира върху изкуствения интелект. Той обяви, че целта е да се подобри сигурността на колата, като се позволи на превозните средства да предвиждат и избягват потенциални инциденти на пътя.

Toyota обяви, че TRI ще похарчи 1 млрд. долара през следващите пет години, докато конкуренцията в разработването на самоуправляващи се коли се увеличава.

По-рано през този месец конкурентът Honda Motor заяви, че създава ново поделение за проучвания, което също ще се фокусира върху изкуствения интелект. По този начин фирмата се присъедини към другите международни автомобилни компании, които инвестират в научни изследвания в сферата на роботиката, в това число Ford и Volkswagen.

Концепцията за позволяването на превозните средства да мислят, действат и да поемат до известна степен контрола от ръцете на шофьорите, за да извършват маневри, е ключова част от усилията на Toyota да създаде кола, която може да се движи самостоятелно по магистрали до старта на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Въпреки че сегашните системи за асистиране на водача използват предимно сензори за изображения за избягване на препятствия, включително други коли и пешеходци в рамките на тяхната лента, Прат твърди, че TRI има за цел решенията с изкуствен интелект да позволят „колата да може да се ориентира отвъд тази една лента“.

Същевременно японските производители на автоможили се надпреварват с технологичните компании в разработването на автономни коли. Прат допълни, че вижда възможност един ден Toyota да се превърне в производител на роботи, които да помагат на възрастните хора.

Запитан за потенциала на компанията да произвежда роботи за използване в домовете, той заяви: „Това е част от онова, което проучваме в TRI”.

Прат отказа да коментира появилата се в медиите информация, че Toyota води преговори с компанията майка на Google – Alphabet, за придобиването на Boston Dynamics и Schafts – подразделенията за разработване на роботи на технологичната компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още